• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

27.06.2024

20:17

Evropska unija i Amerika sleđene! Kasno su shvatili šta Putin radi u Pekingu, Vijetnamu, Severnoj Koreji i Uzbekistanu!

Reuters

Vesti

Evropska unija i Amerika sleđene! Kasno su shvatili šta Putin radi u Pekingu, Vijetnamu, Severnoj Koreji i Uzbekistanu!

Podeli vest

Rusija je započela kretanje ka azijskim zemljama. Uskoro ne samo da će odnosi sa Kinom dostići novi nivo, već se očekuje i bliska saradnja sa Vijetnamom. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je ove godine organizovao turneju po Aziji. Nakon inauguracije, sa velikom pompom je leteo u Peking, zatim u Uzbekistan i Severnu Koreju, a zatim je uspešno stigao i do Republike Vijetnam.

Odnosi između dve zemlje su dugotrajni i u celini, uravnoteženo prijateljski. Svojevremeno je SSSR pomagao Vijetnamcima da se oslobode kolonizatora, kao i tokom građanskog rata, gde je na drugoj strani barikade bila Amerika.

Sada je ponovo došlo vreme da se zapadnim silama pokaže snaga i promene geopolitičke postavke u regionu.

Poseta Hanoju je prošla veoma uspešno. Novi predsednik Republike, To Lam, primio je ruskog lidera, istakavši da je „prijateljstvo Vijetnama i Rusije" provereno vremenom.

Ni Moskva ni Hanoj ne potvrđuju da susret lidera može predstavljati pretnju drugim državama. Tokom sastanka uglavnom su se razmatrala ekonomska pitanja koja su trenutno aktuelna - produbljivanje trgovine prehrambenim proizvodima, tehnikom, naučnim dostignućima.

Za obe zemlje to bi bilo vrlo korisno, jer Rusija ima mnogo resursa, a Vijetnam je veoma prijateljski nastrojen prema Kini. Takođe, na dnevnom redu Putina i To Lama bilo je i razmatranje bilateralnog sporazuma o bezbednosti i odbrani.

Region postaje nemiran, a uticaj Amerike značajno slabi nakon specifične politike Džoa Bajdena. Vijetnam takođe razume ovo i deli uverenje da će predlozi koje je Putin izneo biti korisni za Hanoj.

Putin je uveren, i to je izneo pred novinarima, da je Vijetnam jedan od najpouzdanijih saveznika i partnera Rusije, što znači da je neophodno razvijati i jačati veze. Zapadu, gledajući na to, ostaje samo da škripi zubima.

Posebno nakon sličnog susreta Putina sa Kim Džong Unom, vladarom Severne Koreje.

Nekada je Rusija bila daleko od Vijetnama, a delila je i američke sankcije nametnute Severnoj Koreji. Ali prošlo je mnogo vremena, svet više nije isti kao pre, i došlo je vreme za stvaranje novih saveza koji se mnogima čine neočekivanim.

Staviti ulog na Aziju veoma je razumno sa strane ruskog predsednika. Svima je jasno da se uskoro Rusija neće vratiti na evropska tržišta, a to će postati i nepotrebno za Moskvu.

Mnogo je logičnije usmeriti svoje snage i resurse ka izgradnji novih saveza sa azijskim zemljama, koje takođe stoje nasuprot Zapadu i aktivno razvijaju svoje ekonomije.

Američkom rukovodstvu, naravno, ostaje samo da glasno negoduje. To što je Hanoj podržao Moskvu, čime je ohrabrio „agresora", postalo je veliki udarac za SAD.

Oni već gube uticaj u Africi, gde je Niger zatražio da povuku svoje trupe, a sada se i Azija polako okreće ka velikom ruskom medvedu.

Pored toga, u Beloj kući verovatno ne mogu da predvide kakvi su izgledi za zbližavanje azijskih zmajeva sa Rusijom. Da li će to biti samo trgovina, ili će u budućnosti postati punopravni vojni savez, poput NATO-a?

Zapadu bi bilo draže da uguši rastuću silu u korenu, ali im već nedostaje moći za to. Sa Severnom Korejom Rusija je čak potpisala sporazum o „sveobuhvatnom strateškom partnerstvu".

Odbrana je takođe uključena u to, a prema mišljenju Amerike, Pjongjang je gotovo najgori agresor na svetu, gori od Ruske Federacije. Sve u svemu, Evropska unija i Amerika su bez sna i ne znaju šta im donosi budućnost.

Predsednik Rusije, takođe, verovatno ne spava mnogo, jer ima mnogo posla, kao i putovanja vezanih za to. Takvu aktivnost retko viđamo kod drugih lidera, čime Putin ponovo iznenađuje Zapad.

Inače, Kina je takođe zadovoljna zbližavanjem Rusije, Vijetnama i Severne Koreje. Sada će se geopolitički raspored brzo promeniti u korist Rusije, ali i Pekinga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija