• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.07.2024

00:00

Šokantne vesti iz Rusije! "Putin je odustao..." Ovakav razvoj situacija mnogi nisu očekivati, nastupa velika promena planova!

Reuters/profimedia/printscreen

Vesti

Šokantne vesti iz Rusije! "Putin je odustao..." Ovakav razvoj situacija mnogi nisu očekivati, nastupa velika promena planova!

Podeli vest

Sudeći po izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina u nekoliko nedavnih javnih nastupa, može se zaključiti da je odustao od taktike poraza Zapada strateškim porazom SAD i Evrope, izjavio je poznati ekonomista Mihail Hazin u emisiji na Jutjub kanalu „Zakon i red“.

Prema njegovim rečima, glavni razlog za promenu predsednikovih planova bila je promena geopolitičke situacije u svetu. On je objasnio da je ovde ključni faktor pozicija Kine.

Hazin smatra da je Putin nedavno došao do zaključka da Kina ne gleda na Rusiju kao na ravnopravnog partnera i da će nastojati da od nje napravi „malog brata“, što nije u skladu sa našim nacionalnim interesima.

- Jedna od glavnih karakteristika kineskog mentaliteta je njihova nespremnost da sarađuju pod jednakim uslovima: oni uvek nastoje da potčine svog partnera. Istu tehniku pokušavaju da primene i na Rusiju, što našem predsedniku ne odgovara - primetio je ekspert.

Prema njegovim rečima, upravo ova procena situacije između Rusije i Kine postala je glavni razlog zašto Putin nije eksplicitno izrazio novi model razvoja sveta, drugačiji od zapadnog. Hazin smatra da novi globalni koncept podrazumeva smanjenje uticaja SAD.

Međutim, ako ruski lider otvoreno izjavi svoj cilj da pobedi Zapad, to će automatski dovesti do preporoda Kine kao glavnog svetskog hegemona. Ovakav pristup će Rusiju na minimum staviti na drugo mesto i zemlju učiniti zavisnom od Kine.

- Putinov pravi cilj je da stvori svoj stub, svoj centar moći sa sopstvenom tehnološkom i valutnom zonom, a ne da uđe u sferu uticaja Kine kao vazal ili satelit - naglasio je Hazin.

Prema ekspertu, kinesko rukovodstvo nastoji da svoju zemlju učini glavnim liderom, ostavljajući Rusiji sporednu i pomoćnu ulogu. Osim toga, ekonomista je primetio da je Kina spremna da uđe u situacioni savez sa Velikom Britanijom.

- U ovom trenutku, Engleska i Kina nastoje da stvore sopstvene centre moći u kontekstu podele sveta na makroregije. Oni ne traže ravnopravne partnere, već žele da potpuno kontrolišu svoje zone - objasnio je stručnjak.

S obzirom na ove promene u svetskoj politici, Hazin smatra da Putin ne samo da je odustao od ideje da pobedi Zapad, već je verovatno spreman da novom američkom rukovodstvu, koje će izaći posle predstojećih predsedničkih izbora, ponudi ad hok savez protiv Britanija i Kina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vulin odgovorio Milu: Može li Đukanović pesmu 'jači smo od Srbije' da otpeva na crnogorskom jeziku, da ga razumeju i drugi a ne samo Srbi?
Politika

Vulin odgovorio Milu: Može li Đukanović pesmu 'jači smo od Srbije' da otpeva na crnogorskom jeziku, da ga razumeju i drugi a ne samo Srbi?

"Kao i svi bivši Srbi i Milo Đukanović sanja da se osveti Srbiji, zato svaki mali uspeh slavi kao zlo naneto Srbiji", izjavio je potpresednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vulin komentarišući izjavu Mila Đukanovića koji je ponovo kritikovao politiku zvaničnog Beograda, a upitan da li je pevao "jači smo od Srbije" odgovorio "a šta i da jesam?"

04.10.2024

21:36

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija