• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

01.07.2024

19:00

Tramp pokrenuo pobunu u demokratskoj stranci! Donatori odbili da daju pare Bajdenu, hoće da ga sklone po svaku cenu!

Reuters

Vesti

Tramp pokrenuo pobunu u demokratskoj stranci! Donatori odbili da daju pare Bajdenu, hoće da ga sklone po svaku cenu!

Podeli vest

Donatori američke Demokratske stranke traže način da Džoa Bajdena uklone iz predsedničke trke protiv njegove volje i zamene jačim kandidatom, tvrdi "Njujork tajms". Istovremeno, NBC njuz otkriva da je odluka o povlačenju Bajdena (81) iz predsedničke trke u rukama njegove supruge Džil, koja za sada ne želi da se Džo odrekne drugog mandata u Beloj kući!

Alarm među demokratama upaljen je odmah posle predsedničke debate s Donaldom Trampom. Blic anketa koju je sproveo Si-En-En otkrila je da je 67 odsto registrovanih birača koji su gledali televizijski megdan smatralo da je Tramp pobedio. 

Alarm je upaljen

Odmah posle poniženja u Atlanti, glavni finansijeri demokrata naveli su za "Njujork tajms" da se vode razgovori s političkim savetnicima o "zagonetnim pravilima" koja bi mogla dozvoliti da Bajden bude isključen iz predsedničke trke, i to pre nacionalne konvencije demokrata u avgustu, kada bi trebalo i da bude potvrđen njihov kandidat za lidera SAD.

"Njujork tajms" piše kako je i neimenovani donator iz Silicijumske doline, koji je trebalo da bude glavni čovek za prikupljanje sredstava za Bajdena, otkazao događaj, a glavni sponzor iz Kalifornije napustio je skup finansijera tokom gledanje debate i poslao imejl "nadležnim" s naslovom "Potpuna katastrofa".

Smenu Bajdena zahteva i Mark Bjul, istaknuti demokratski donator San Franciska.

- Ako bi se Bajden povukao, novac iz kase za kampanju bio bi dat drugom kandidatu koji može da pobedi Trampa - rekao je on.

Drugi pristalica demokrata, milijarder Mark Kuban, označio je Bajdenov nastup u debati kao "užasan" i rekao da je spreman da razgovara o njegovoj zameni u trci.

Hejli: Rpublikanci da se spreme za Bajdenovu zamenu!

Foto: EPA

 

Demokratska partija SAD zameniće Džoa Bajdena mlađim predsedničkim kandidatom, a republikanci moraju biti spremni na to, poručuje Niki Hejli, bivši Trampov rival u trci za nominaciju republikanaca za predsednika SAD.
- Demokrate će dovesti nekog mlađeg, živahnog i utreniranog. Republikanci se moraju pripremiti za ono što dolazi, jer nema šanse da će Demokratska stranka opstati ako dopuste Džou Bajdenu da nastavi - rekla je ona.

I druge bogate demokrate, tvrdi američki list, nadaju se da će Bajden "doživeti prosvetljenje i odlučiti da sam napusti trku s Trampom". Medijska kuća "Blumberg" piše kako su "od Vašingtona do Volstrita", članovi i pristalice Demokratske partije došli do zaključka da je Bajdenova smena sada "jedina nada za demokrate". Džefri Sonenfeld, predsednik Instituta za izvršno liderstvo na Univerzitetu Jejl, otkriva da je od bivšeg lidera SAD Baraka Obame, Klintonovih i bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi zatraženo da nađu alternativu Bajdenu.

Džil se pita

Ipak, odluka o Bajdenovom eventualnom povlačenju iz predsedničke trke zavisi od njegove supruge Džil, a ona nije spremna da to podrži. Izvor En-Bi-Si-ja navodi da samo dvoje ljudi imaju pravo da prelome, a to su predsednik i njegova supruga.

- Ko ne razume koliko će ova odluka biti duboko lična i porodična, nije dobro upoznat sa situacijom - dodao je on.

Taj stav je ponovio i drugi En-Bi-Si-jev izvor rekavši da je prva dama jedina osoba koja ima uticaja na Bajdena.

- Ako ona odluči da bi trebalo da dođe do promene kursa, biće promene kursa - jasan je on.

Mišel Obama, Kamala Haris ili neko drugi?

Foto: EPA

 

Džoa Bajdena (81) mogla bi na mestu predsedničkog kandidata demokrata na izborima u novembru da zameni supruga bivšeg američkog lidera Baraka Obame - Mišel Obama (60)! Među kandidatima su i guverner Kalifornije Gevin Njusom, zatim potpredsednica SAD Kamala Haris, guvernerka Mičigena Grečen Vitmer, kao i guverner Merilenda Ves Mur.
Najbolji rejting, međutim, ima Mišel Obama, koja se od samog početka protivila Bajdenovoj kandidaturi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Određen pritvor osumnjičenom za ratne zločine na KiM
Politika

Određen pritvor osumnjičenom za ratne zločine na KiM

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Odeljenja za ratne zločine odredio je pritvor do 30 dana F.K. (56) osumnjičenom za zločine počinjene u maju 1999. godine, na Kosovu i Metohiji, nad pripadnicima Vojske Jugoslavije.

03.07.2024

19:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija