• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

01.07.2024

20:45

Putin priprema još jednu 'flotu u senci'! Blumberg digao na noge Zapad i Ameriku, tvrdi da Moskva ima opasan plan!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

Putin priprema još jednu 'flotu u senci'! Blumberg digao na noge Zapad i Ameriku, tvrdi da Moskva ima opasan plan!

Podeli vest

Rusija pravi još jednu "flotu u senci", što potvrđuje i prelazak osam plovila u vlasništvo malo poznate kompanije u Dubaiju. Navodno, ova flota će prevoziti tečni prirodni gas (LNG), tvrdi američka agencija Blumberg, koja se poziva na bazu podataka pomorskih plovila "Ekvazis".

Kako Blumberg naglašava, Zapad besni jer upravo pomoću takve flote Rusija uspešno zaobilazi sankcije i takozvani plafon cene nafte. Podsetimo, "plafon cena" su zapadne zemlje uvele 2022. godine i njime je ograničena cenu ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

Rusija, s druge strane, čini sve da zaobiđe sankcije Zapada, a ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina domaćim kompanijama je zabranjeno da isporučuju naftu privatnim i pravnim licima koja podržavaju "plafon cena". Blumberg piše da su Moskva i Zapad, kad je reč o sankcijama, ponašaju kao mačka i miš. Jednom kada se pokrene mreža za zaobilaženje, Zapad je prati, ali Rusija brzo tu mrežu zameni nečim drugim i igra počinje iznova.

Da sve bude još interesantnije, Evropska unija je nedavno zabranila isporuku ruskog LNG preko svojih terminala trećim zemljama. Ali u isto vreme, EU nije odbila da uvozi LNG iz Rusije. Štaviše, mnoge članice povećale su kupovinu LNG iz Rusije, poput Španije i Francuske, na primer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Određen pritvor osumnjičenom za ratne zločine na KiM
Politika

Određen pritvor osumnjičenom za ratne zločine na KiM

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Odeljenja za ratne zločine odredio je pritvor do 30 dana F.K. (56) osumnjičenom za zločine počinjene u maju 1999. godine, na Kosovu i Metohiji, nad pripadnicima Vojske Jugoslavije.

03.07.2024

19:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija