• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2024

14:36

Novi predsednik izneo svoju politiku prema Rusiji! Interesuje ga Ukrajina!

Reuters

Vesti

Novi predsednik izneo svoju politiku prema Rusiji! Interesuje ga Ukrajina!

Podeli vest

Novoizabrani iranski predsednik Masud Pezeškijan opisao je Rusiju kao „cenjenog strateškog partnera“ i obećao da će dalje jačati odnose sa Moskvom.

Pezeškijan, koji će biti inaugurisan 30. jula, izložio je svoje spoljnopolitičke prioritete u članku pod naslovom: „Moja poruka novom svetu“, koji je u petak objavio Teheran Tajms.

- Rusija je cenjeni strateški saveznik i sused Irana i moja administracija će ostati posvećena širenju i unapređenju naše saradnje - napisao je on.

Teheran će nastaviti da „daje prioritet“ odnosima sa Rusijom kako na bilateralnom nivou, tako i kao deo međunarodnih organizacija kao što su BRIKS, Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i Evroazijska ekonomska unija, naglasio je novoizabrani predsednik.

Pezeškijan je rekao da će njegova vlada takođe "aktivno podržati" napore za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

- Kina i Rusija su dosledno stajale uz nas u teškim vremenima. Duboko cenimo ovo prijateljstvo - dodao je on.

Pezeškijan je pobedio na predsedničkim izborima prošle nedelje, pobedivši svog rivala Saida Džalilija sa 53,7% prema 44,3% u drugom krugu.

Foto: Reuters

 

Prevremena anketa je raspisana nakon smrti predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju.

Tokom sastanka sa iranskim poslanicima na 10. parlamentarnom forumu BRIKS-a u Sankt Peterburgu u četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva i Teheran „ostvaruju značajan napredak u svojim odnosima“ poslednjih godina.

Ruski lider je predvideo da će se bilateralne veze pod Pezeškijanom „razvijati istim stabilnim tempom kao što su se razvijale pod gospodinom Raisijem, čiju smrt svi žalimo“.

U svom članku, Pezeškijan je rekao da se vlasti u Teheranu „raduju intenzivnijoj saradnji sa Pekingom dok napredujemo ka novom globalnom poretku“.

Foto: EPA

 

Što se tiče odnosa Irana sa Evropom, rekao je da on „zna svoje uspone i padove“ . Između ostalog, evropske nacije su odbacile svoje obaveze da spasu nuklearni sporazum između Irana i svetskih sila nakon što su se SAD jednostrano povukle iz njega 2018, istakao je novoizabrani predsednik.

- Uprkos ovim pogrešnim koracima, radujem se uključivanju u konstruktivan dijalog sa evropskim zemljama kako bismo postavili naše odnose na pravi put, zasnovan na principima međusobnog poštovanja i ravnopravne osnove - navodi se u članku.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije
Politika

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije

Politika u dobroj meri oblikuje nacionalni interes i usmerava snage i kapaciteta ka njegovom ostvarenju. Istovremeno nacionalni interes mora biti nad politička kategorija, a naročito mora biti izvan dnevne politike. Dnevna politika je suština političkog delovanja i na njoj se pravi razlika između političara i državnika. Državnik je po prilici odličan političar, ali političar ne mora biti ujedno i državnik. Razlika se pravi na teškim, složenim i dugoročnim odlukama koje ne moraju uvek biti jednostavne ali su u korist nacionalnih interesa.

16.07.2024

21:45

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija