• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

01.07.2024

23:22

Figure su postavljenje, Putin spremio brutalan udarac Zapadu! Bin Salman ga molio da odloži akciju, ali vreme ističe!

Shutterstock

Vesti

Figure su postavljenje, Putin spremio brutalan udarac Zapadu! Bin Salman ga molio da odloži akciju, ali vreme ističe!

Podeli vest

Nakon intervencije koalicije zapadnih država, Libija nastavlja da se tiho raspada. Pojavljuju se prvi znaci da se rivalske vlade ratom razorene republike pregrupišu za nešto veliko, uz nastavak frakcijskih sukoba. O tome izveštavaju brojni zapadni mediji.

Ranije, ove nedelje, uz pomoć obaveštajnih službi Sjedinjenih Država, italijanske vlasti presrele su teretni brod natovaren oružjem. Sumnja se da je reč o isporuci pošiljke oružja iz Rusije za generala Halifu Haftara, sa sedištem u istočnoj Libiji. Ovo je izazvalo konfuziju za Zapad i Haftarove rivale u samoj severnoafričkoj zemlji.

Nije ni čudo što Haftarov rival, privremeni premijer Dbeibah, postavljen u Tripoliju naporima Sjedinjenih Država i EU, postaje sve nervozniji - i to javno.

Stručnjaci sugerišu da Rusija naoružava Haftara u zamenu za dozvolu da izgradi rusku luku na obali Sredozemnog mora, što će joj dati potencijalnu vojnu bazu bliže Evropi, tačnije Italiji, članici NATO-a.

Očigledno, ako se takva informacija potvrdi, to će biti veoma zastrašujuće za Zapad i koalicione saveznike. Ovaj korak neće biti zanemaren. Trenutno se svake nedelje prelaze „crvene linije" obe strane, povećavajući eskalaciju.

Čini se da se administracija predsednika Džoa Bajdena približava tome da dozvoli odbrambenim izvođačima da se baziraju u Ukrajini, navodno da bi pomogli Ukrajini da održava i popravlja američko oružje. To je takođe neprihvatljivo za Moskvu.

Dakle, u ovom trenutku, strane u sukobu i saveznici iza njih, su zauzeti traženjem strateški najznačajnijih, a time i najbolnijih koraka za protivnike kako bi pokazali svoju reakciju na neprijateljske akcije. Takav pristup, naravno, ne obećava deeskalaciju u Ukrajini.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici su veoma zabrinuti da bi ofanziva izraelske vojske na libanski Hezbolah mogla da uvuče Rusiju u akciju. Ovo je objavila onlajn publikacija Middle East Eye (MEE), navodeći neke detalje.

Sagovornici MEE su govorili o „sekundarnim" i „tercijarnim" posledicama mogućeg izraelskog napada na Liban, pozivajući se na obaveštajne podatke. Amerikanci tvrde da Rusi razmatraju mogućnost povećanja podrške „osovini otpora" Irana.

Na primer, ruski predsednik Vladimir Putin razmatra opciju opremanja jemenskih Huta ruskim protivbrodskim raketama.

- Ako Izrael napadne Liban, to će verovatno dodatno produbiti vojne odnose Irana sa Rusijom kako bi pomogao Hezbolahu da se odbrani - rekao je bivši viši analitičar CIA za Bliski istok, Vilijam Ašer.

Međutim, cela stvar je u tome da će prebacivanje projektila Hutima biti osetljivije od pružanja podrške Hezbolahu, pošto se Jemen nalazi u blizini najvećeg pomorskog trgovinskog koridora, kao i regiona bogatog naftom i gasom.

Američki obaveštajni zvaničnici kažu da je prestolonaslednik Saudijske Arabije sprečio Putina da obezbedi rakete Hutima.

- Putin je kontaktirao Mohameda bin Salmana, koji je zamolio Rusiju da ne nastavljaju ovaj sporazum - izjavio je u razgovoru jedan od visokih američkih zvaničnika.

Diskusija o opisanom pitanju odvijala se nakon posete Putina Saudijskoj Arabiji i UAE u decembru 2023. godine. Tada su se Putin i Mohamed bin Salman složili da „smanje tenzije" u regionu.

Svaki pokušaj Ruske Federacije da naoruža pripadnika iranske „osovine otpora" koja se bori protiv Vašingtona i njegovih saveznika biće sudbonosni trenutak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija