• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.07.2024

19:01

Pljušte ucene iz Kijeva! Nova kaznena mera izazvala šok u celoj EU!

Shutterstock

Vesti

Pljušte ucene iz Kijeva! Nova kaznena mera izazvala šok u celoj EU!

Podeli vest

Mađarska će se suočiti sa nestašicom goriva do septembra ako se ne pronađe rešenje za spor oko tranzita nafte sa Ukrajinom, upozorio je Gergelj Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera.

Kijev je prošle nedelje zaustavio tranzit sirove nafte od najvećeg ruskog dobavljača nafte Lukoil kroz naftovod Družba do svojih suseda Mađarske i Slovačke, navodeći kao razlog sankcije protiv ruskog energetskog giganta.

Ograničenja su praktično zabranila Lukoilu da koristi teritoriju Ukrajine kao tranzitni put.

- Najveća mađarska rafinerija nafte, koja se nalazi u blizini Budimpešte, ne može brzo da pređe na preradu neruske sirove nafte, tako da zemlja rizikuje da iscrpi svoje rezerve goriva - objasnio je Guljaš.

 Dodao je kako se čini se da blokiranjem isporuka Kijev „ucenjuje“ Budimpeštu i Bratislavu zbog njihovih doslednih zahteva za prekid vatre i mir.

- Lukoil je činio oko trećinu ukupnog godišnjeg uvoza nafte u Mađarsku - izjavio je ranije ove nedelje ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Mađarska i Slovačka su jedine članice EU koje se protive politici bloka da pruži vojnu pomoć Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom i više puta su pozivale na diplomatsko rešenje krize.

EU je zabranila transport ruske sirove nafte morem u decembru 2022. u sklopu dalekosežnih sankcija Moskvi.

Međutim, dvema državama bez izlaza na more odobrena su izuzeća kako bi se osigurala njihova energetska sigurnost.

Nakon prošlonedeljne obustave snabdevanja, Budimpešta i Bratislava su zatražile od Evropske komisije da posreduje sa Kijevom oko situacije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija