• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.07.2024

14:39

Uporedili ste me sa Hitlerom! Netanjahu upao u stravičan okršaj sa UN!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Uporedili ste me sa Hitlerom! Netanjahu upao u stravičan okršaj sa UN!

Podeli vest

Izrael je osudio Frančesku Albaneze, specijalnog izvestioca UN za okupirane palestinske teritorije, zbog "antisemitizma" nakon što je podržala objavu na društvenim mrežama u kojoj je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upoređivao sa Adolfom Hitlerom.

Albaneze je u četvrtak odgovorila na objavu na Ks (bivši Tviter), prikazujući Hitlera okruženog navijačkom gomilom, iznad fotografije na kojoj je Netanjahu pozdravljen u američkom Kongresu ove nedelje.

„Istorija uvek gleda“, napisao je u postu Craig Mokhiber, bivši zvaničnik UN za ljudska prava.

Mokhiber je podneo ostavku krajem prošlog oktobra, optužujući svetsko telo da nije sprečilo „genocid“ palestinskih civila u Gazi.

- Upravo sam o tome danas razmišljao - rekao je Albanese u odgovoru u četvrtak.

Netanjahu se u sredu obratio na zajedničkoj sednici Kongresa u Vašingtonu za odbranu izraelskog rata u Gazi, u kojem je ubijeno više od 39.000 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Foto: Reuters

 

Izrael je započeo svoju vojnu operaciju u oktobru prošle godine nakon što je palestinska militantna grupa Hamas ubila oko 1.100 ljudi i uzela 250 talaca u iznenadnom napadu na jevrejsku državu.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova brzo je reagovalo na diskusiju na društvenim mrežama, osudivši Albanezu na Iks kao „izvan iskupljenja“ i optužujući je da koristi „UN kao štit za širenje antisemitizma“.

Izraelska misija pri UN-u u Ženevi takođe je udarila na Albanezea, rekavši da je „sistem truo do srži“ kada „trenutni 'ekspert' UN-a podržava iskrivljavanje holokausta“ koje širi bivši direktor kancelarije UN za prava.

Novi ambasador Izraela u Ženevi Danijel Meron takođe se oglasio, rekavši da Albaneza „zloupotrebljava“ svoju titulu u UN da bi širila „mržnju i zapaljivu retoriku“.

Foto: EPA

 

Albanese se u prošlosti suočavala sa oštrim kritikama Izraela, uključujući i ovog marta, nakon što je predstavila izveštaj u kojem se zaključuje da postoje „razumni razlozi“ da se veruje da je Izrael prešao crvenu liniju počinjenja „genocida“ nad Palestincima u Gazi.

Nakon objavljivanja izveštaja, koji je Izrael odbacio, Albaneze je rekla da je dobila pretnje.

Otprilike polovina demokrata u Predstavničkom domu i Senatu preskočila je Netanjahuovo obraćanje u sredu, uključujući bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, prema podacima Aksiosa.

Pelosi je taj govor nazvala „najgorim“ u istoriji Kongresa, osudivši nedostatak napretka izraelskog lidera ka prekidu vatre i sporazumu o taocima sa Hamasom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija