• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Oruzjeonline

29.07.2024

20:30

(VIDEO) Prvi put u istoriji! SU-35S oborio MIG-29 na daljini većoj od 200 kilometara! Zapad u šoku, kakve to rakete koriste Rusi?!

printskrin

Vesti

(VIDEO) Prvi put u istoriji! SU-35S oborio MIG-29 na daljini većoj od 200 kilometara! Zapad u šoku, kakve to rakete koriste Rusi?!

Podeli vest

Prvi put u istoriji sukoba ruske vojne avijacije, lovac Su-35S oborio je ukrajinski MiG-29 raketom Vimpel R-37M na dometu bez presedana od 213 kilometara. Ova informacija pojavila se na specijalizovanim ruskim resursima i izazvala širok odjek u vojnim i stručnim krugovima.

Su-35S, jedan od najnaprednijih ruskih borbenih aviona, opremljen je savremenim sistemima naoružanja i sposoban je da pogađa ciljeve na značajnim udaljenostima.

Raketa R-37M korišćena u ovom incidentu jedna je od raketa vazduh-vazduh najvećeg dometa u arsenalu ruske vojske. Projektil je dizajniran je za uništavanje neprijateljskih aviona, helikoptera i drugih vazdušnih ciljeva na velikim udaljenostima.

Prema podacima ruskih specijalizovanih izvora, ovaj slučaj je prvi dokumentovani primer upotrebe rakete R-37M na ovako velikom dometu. Nema priloženog foto ili video materijala, što se ni ne očekuje u ovakvim slučajevima.

Podsetimo, u februaru mesecu ove godine, ukrajinski informativni resursi preneli su da je preminuo jedan od njihovih poslednjih pilota-asova Vladislav Rikov. Pilot je obavio više od 380 borbenih misija, ali je tadašnji let na Su-25 bio i njegov poslednji. Ponovo je krivac bila raketa R-37M lansirana sa Su-35.

Još jedan nastradali u nizu dejstvom rakete R-37M je Su-27 kojim je upravljao jedan od najboljih pilota RV Ukrajine, sada pokojni potpukovnik Vasiljuk.

Pretnja od ovih projektila je, iako se ne koriste često, navodno primorala ukrajinske pilote da razviju taktiku da ih izbegnu. Ukrajinski pilot je ranije priznao kako ih je raketa primoravala da promene putanju leta kako bi izbegli potencijalne udare, ometajući time svoje misije.

Ovo izbegavanje manevrisanja može se smatrati „mekim ubijanjem", jer sprečava pilote da završe svoje zadatke.

-Pošto smo razumeli njihovu taktiku tokom gađanja ovim raketama (R-37M), kreirali smo naše tehnike da ih izbegnemo. Ipak, to ograničava naše sposobnosti da sprovodimo naše misije.

Naravno, ako manevrišemo, ne možemo da obezbedimo vazdušni napad ili nešto drugo, tako da je igra i dalje veoma, veoma, veoma teška u vazduhu i veoma rizična. Ako niste svesni lansiranja rakete, mrtvi ste", rekao je za The Drive, pokojni ukrajinski pilot MiG-29 sa pozivnim znakom „Juice".

Podsetimo, u prošlogodišnjem intervjuu, ukrajinski borbeni pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Raketa velikog dometa R-37M

R-37M je raketa vazduh-vazduh velikog dometa sposobna da pogodi vazdušne ciljeve velike brzine sa više od 300 kilometara.
Takođe je poznata kao AA-13 na Zapadu ili RVV-BD, oznaka koja se koristi za ruske varijante R-serije koje su se ranije proizvodile u Ukrajini. Rečeno je da je serija RVV naprednija i sastoji se samo od ruskih komponenti.
Raketa je proizvod čuvene ruske kompanije Vimpel. Izvedena je od sovjetskog R-37 AAM, napravljenog 1980-ih za MiG-31M. Razvoj rakete počeo je krajem 2000-ih.
R-37M razvija neverovatno veliku brzinu od 6 maha ili oko 7 350 km/h, što je dovoljno da lako sustigne svaki tip letelice, a predstavljena je 2016. godine.
R-37M je prvobitno trebalo da nosi MiG-31. Kasnije je odlučeno da se oružje unapredi kako bi bilo kompatibilnije sa Su-30, Su-35 i Su-57.
Raketni motor sa dvostrukim impulsom pokreće raketu. Dvopojasni aktivni radarski tragač vodi projektil ka svom cilju, dok inercijalni navigacioni sistem prima podatke o putanji tokom kursa projektila.
Prema tvrdnjama proizvođača, tokom završne faze gađanja projektilom, strelac u avionu može da obeleži cilj sa radarskim poprečnim presekom od 54 kvadratna stopa na udaljenosti od oko 40 kilometara i većoj. Slično kao i R-37, R-37M može da nosi nuklearnu bojevu glavu za uništavanje većih formacija aviona ili projektila.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine tek na leto 2022. godine. Ranije je saopšteno da su samo avioni Su-57, Su-35 i MiG-31 kompatibilni sa ovim zastrašujućim projektilima, međutim, nedavno je i Su-30 viđen kako nosi raketu.

U kombinaciji sa lovcem Su-57 koji ima stelt karakteristike, ova raketa postaje još smrtonosnija. Zapadni stručnjaci veruju da je projektil skrojen da porazi avione sposobne i za rano upozoravanje AWACS.

Sistemi za rano upozoravanje u Poljskoj i Rumuniji koji rade u režimu 24/7 h navodno nisu uspeli da otkriju ruski avion pete generacije, prema izveštaju iz oktobra 2022. godine, što je rezultiralo da je ukrajinski lovac Su-27 oboren raketom R-37M ispaljenom iz Su-57, označavajući prvi pogodak vazduh-vazduh.

Raketa Vympel R-37M je već stekla reputaciju izuzetno moćnog oružja u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine. Presretač MiG-31, naoružan R-37M, predstavlja nerešiv problem ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Lovac SU-35S

Su-35S je projektovala kompanija „Suhoj" za gađanje svih vrsta vazdušnih ciljeva u velikim i bliskim vazdušnim borbama, kao i za napad na kopnene i morske ciljeve, uključujući one pokrivene protivvazdušnom odbranom i koji se nalaze daleko iza linije fronta.
Lovački avion je opremljen naprednim Irbis-E multi-mode, hibridnim pasivnim elektronski skeniranim nizom radarskog sistema, koji može da otkrije i prati do 30 ciljeva u vazduhu istovremeno na dometu do 350 kilometara i da napadne do osam od njih.
Može biti naoružan raznim naprednim precizno vođenim oružjem dugog dometa, uključujući prethodno spomenutu raketu vazduh-vazduh R-37, krstareću raketu H-59 za kopneni napad, antiradar raketu H-58 i H-35 protivbrodsku krstareću raketu.
Naoružan je i protivavionskim topom kalibra 30 milimetara i ima 12 tačaka za pričvršćivanje bombi i projektila. Borbeno opterećenje aviona je osam tona. Avion može da dostigne brzinu od 2.500 kilometara na sat sa autonomijom od 3.400 kilometara.
Ovo je bila druga serija aviona Su-35S koja je ove godine isporučena VKS. Prva serija je predata 11. aprila 2024. godine.
Ruske Vazdušno-Kosmičke Snage trenutno poseduju više od 100 Su-35S. Su-35 je najpre pokazao svoje napredne borbene sposobnosti tokom antiterorističkih operacija u Siriji, a zatim u toku svojih operacija u Ukrajini. Očekuje se da će proizvodnja ovih aviona trajati najmanje do 2028. godine.
Korišćenjem municije kao što je raketa R-37M, avioni poput, Su-57, MiG-31BM i Su-35S mogu da pogode avione Vazduhoplovnih snaga Ukrajine bez ulaska u zonu otkrivanja ili dejstva ukrajinske PVO.
Avion karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu
Društvo

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu

Preko dana je vruće, noću nezgodno za vožnju, na sve to i sezona godišnjih odmora zbog koje se stvaraju gužve na granicama i čeka i po nekoliko sati kako bi se ušlo u Severnu Makedoniju, pa zatim i u Grčku... - zato svi pokušavaju da izračunaju koje je najbolje vreme za polazak na more, ali i kada je najbolje krenuti kući, da ne bismo satima dangubili na granicama.

29.07.2024

19:08

TV

U Ukrajini prosečno gine 2000 vojnika dnevno! Uspesi su sa obe strane mali, a gubici ogromni!
Live TV

U Ukrajini prosečno gine 2000 vojnika dnevno! Uspesi su sa obe strane mali, a gubici ogromni!

Zelenski na liniji fronta u Harkovu. Nemačka poručila da se ne plaši pretnji Putina zbog rasporeda raketa. Maduro ponovo predsednik! Erdogan preti da bi Truska mogla da uđe u Izrael. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Mitar Kovač, general i prof. dr Branko Nadoveza iz Instituta za noviju istoriju Srbije. Uživo u program javio se novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je govorio o najnovijim vestima iz Malija.

29.07.2024

21:31

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu! (VIDEO)
Live TV

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu! (VIDEO)

2011. ukinuto je obavezno služenje vojnog roka. Nakon toga krenulo je nešto što se bliži savremenim normama. Da li se u Srbiju vraća obavezno služenje vojnog roka? Kakve će biti mogućnosti, a kakvi modeli služenja u emisijij "Otvoreni studio" govorili su Dragan Vasiljković iz fondacije "Kapetan Dragan", Mile Rosić ispred udruženja heroja Košara i Paštrika i pukovnik u penziji Sreten Egerić.

29.07.2024

18:43

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija