• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

03.08.2024

20:10

Moskva će brutalno odgovoriti! SAD u Ukrajinu na Ruse poslale robote ubice koje kontroliše veštačka inteligencija!

AP/Photo

Vesti

Moskva će brutalno odgovoriti! SAD u Ukrajinu na Ruse poslale robote ubice koje kontroliše veštačka inteligencija!

Podeli vest

Pentagon je u Ukrajini rasporedio najmanje četiri autonomna borbena robota kojima upravlja veštačka inteligencija. Oni već aktivno učestvuju ili se spremaju da budu upotrebljeni u sukobima protiv ruske vojske, izveštavaju vojni stručnjaci iz američke publikacije Armi Times (ATM).

Ovi sistemi su „sposobni da se samouče u borbenim uslovima i pažljivo su minirani kako ne bi dospeli u ruke ruskim inženjerima".

Insajderi su takođe uvereni da se održavanje i proučavanje ponašanja veštačke inteligencije u stvarnim borbenim uslovima „može poveriti isključivo američkim vojnim stručnjacima i predstavnicima proizvođača".

Podsetimo, prema podacima koje je 2022. godine objavio Asošiejted pres, „roboti ubice stvoreni u Sjedinjenim Državama" stigli su na bojišta Ukrajine. Svetska štampa je 2023. takođe govorila o „skorašnjem slanju veštačke inteligencije sa platformom na točkovima, oružjem, elektronskim ratovanjem i izviđačkim sposobnostima".

Kasnije je svetski poznata publikacija Fortune potvrdila slanje robota ubica koje kontroliše borbeni autonomni algoritam.

Kao odgovor na ovu informaciju, senator i tadašnji bivši šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin nazvao ga je „metom ruskog robota Marker".

Izvori američkog vojnog biltena ATM tvrde da će ovi roboti imati posebne satelitske komunikacione kanale, ali će moći da funkcionišu i u nedostatku komunikacije.

Ranije je Kina stvorila veštačku inteligenciju koja može da imitira ponašanje različitih vojnih vođa. Ovaj „virtuelni komandant" je u stanju da reprodukuje sve: od iskustva i načina razmišljanja do ličnosti poznatih ljudi i profesionalnih vojnih lica sveta - od Lin Biaoa do Aleksandra Suvorova.

Pored toga, kinesma publikacija SCMP je izvestila da veštačka inteligencija u vojnim simulatorima stalno koristi nuklearnu ucenu i predlaže korišćenje nuklearnog oružja. Skoro svi popularni chat botovi to rade.

I britanski "Gardijan" piše o izveštaju oficira američkog vazduhoplovstva o testiranju drona koji je sposoban da nosi nuklearnu raketu. Dobivši „bodove" za svakog uništenog neprijatelja, veštačka inteligencija je smatrala operatera preprekom za izvršenje zadatka i uslovno ga ubila.

Dron je na zaprepaštenje svih, uslovno uništio komunikacioni toranj kako preko njega ne bi stigla komanda za otkazivanje napada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"
Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"

U Beogradu je otkriven šokantan slučaj nakon što je M. M. (39), porodilja u teškom stanju, dovezena u Ginekološko-akušersku kliniku "Višegradska". Prijem ove žene u bolnicu prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je policija započela dalju istragu. Istraga je dovela policiju do stana na Vračaru, gde je M. M. živela. U stanu su pronašli mrtvu bebu.

03.08.2024

12:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija