• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

10.08.2024

18:33

Kina će oboriti 1.000 satelita! Padaće i ruski i američki i evropski i japanski i oni Ilona Maska... Za sve je kriva jedna raketa!

Pixabay

Vesti

Kina će oboriti 1.000 satelita! Padaće i ruski i američki i evropski i japanski i oni Ilona Maska... Za sve je kriva jedna raketa!

Podeli vest

Kineska raketa koja se raspala u svemiru ove sedmice stvorila je više od 700 komada krhotina zbog čega je više od 1.000 satelita i drugih objekata u Zemljinoj orbiti izloženo riziku od opasnih sudara, ocenili su danas analitičari.

Državna kineska kompanija Šangaj spejskom satelajt tehnolodži (SSST) lansirala je 18 internetskih satelita u orbitu u utorak, kao prvi deo komunikacijske mreže koja će se takmičiti sa Spejseksovim Starlinkom, preneo je Rojters.

Gornji deo rakete, koji je satelite doveo u orbitu, čini se da je eksplodirao ubrzo nakon ispuštanja tereta, stvarajući krhotine. Američke kompanije za praćenje svemira procenjuju da je reč o najmanje 700 komada.

Oblak krhotina, stvoren na otprilike 800 kilometara visine, postojaće nekoliko godina, rekli su neki analitičari.

Za sada se ne zna da li je najnoviji raspad uzrokovan sudarom sa drugim objektom ili eksplozijom neiskorišćenog raketnog goriva.

Više od 1.100 satelita i drugih objekata u svemiru je u opasnosti od sudara sa kineskim krhotinama, rekla je za britansku agenciju Odri Šafer, potpredsednica za strategiju u kompaniji za praćenje svemira Slingšot erospejs.

- Ono što sada vidimo jeste da postoji više od 1.100 predviđenih bliskih susreta na manje od pet kilometara udaljenosti tokom sledeća tri dana- kazala je Šafer.

Ona je navela da je u otprilike trećini slučajeva reč o aktivnim svemirskim letelicama koje se verovatno mogu pomeriti.

Prema njenim rečima, ostali objekti nemaju mogućnost izbegavanja novih krhotina zbog čega mnogi analitičari strahuju od lančanih sudara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Procureo američki plan za odbranu Tajvana u slučaju invazije Kine! Koristiće "oružje novog doba", može li to zaustaviti Peking?!
Ratne igre

(VIDEO) Procureo američki plan za odbranu Tajvana u slučaju invazije Kine! Koristiće "oružje novog doba", može li to zaustaviti Peking?!

Očekuje se da će se SAD oslanjati na rojeve kamikaza dronova da odbiju kinesku invaziju na Tajvan, ali njihova efikasnost je daleko od zagarantovane. Kamikaze bespilotne letelice su naširoko reklamirane kao moderni ratni "menjači igre", ali se postavljaju pitanja da li je oružje novog doba zaista dovoljno revolucionarno da preoblikuje evropska i azijska bojna polja budućnosti.

03.08.2024

21:19

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)

Trebalo je da bude zlato, ali i bronza je vrhunski rezultat! Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u današnjem meču za bronzanu medalju pobedila svetskog šampiona Nemačku sa 93:83 (21:30, 17:16, 25:26, )! "Orlovi" su se tako revanširali "pancerima" za prošlogodišnji poraz u finalu Mundobasketa u Manili, a osim toga, pokazali su neverovatnu mentalnu snagu da se podignu nakon nepravednog poraza od Amerike u polufinalu.

10.08.2024

12:47

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23