• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/politika.rs

18.08.2024

11:10

Šok obrt kod Kurska! Putin ih navukao, oni uleteli kao budale! Nastupa prelomni momenat u ratu, Rusija je ovo dugo čekala!

Reuters/Deep State Printscreen

Vesti

Šok obrt kod Kurska! Putin ih navukao, oni uleteli kao budale! Nastupa prelomni momenat u ratu, Rusija je ovo dugo čekala!

Podeli vest

Upad ukrajinske vojske u Kursku oblast jeste prenošenje rata na teritoriju Rusije, što njoj, iako je napadnuta, ipak ide naruku. Kao i prošlogodišnja kontraofanziva na južnom delu bojišta, piše Politika.

Ukrajinci su napustili svoje utvrđene linije i izašli u otvoreno polje (ništa ne menja ni ako su šume). Dosadašnji tok rata pokazuje da se u savremenim uslovima, gde su isključeni masovni bojevi, jer su kolone, oklopne, mehanizovane i pešadijske, idealne mete za dronove, s mukom zauzima svaki pedalj.

Ukrajina je, kao i prošle godine, morala da pokuša nešto da učini zato što se pretvarala u džak u koji Rusija udara. Prošle godine su se, posle odstupanja Rusa (od Kijeva i Harkova, iz Hersona i s drugih delova fronta), njeno vojno i političko rukovodstvo, kao i saveznici, toliko osmelili da su čak otvoreno najavljivali svoje namere, pa, takoreći, i gde će da napadnu, navodi Politika.

Ma koliko je bilo teško da se odupru takvoj ofanzivi, Rusi su iz nje izašli kao pobednici. Uloge su se promenile. Rusi su podigli odbrambena utvrđenja i, zaštićeni, iz njih gađali po neprijatelju, koji je zagazio u nepoznato nemajući iza čega da se zakloni.

Ruska vojska je odlično znala bojno polje, jer je ona postavljala mine, ukopavala se tamo gde je htela, po potrebi povlačila da bi neprijatelj, namamljen zauzimanjem neke linije fronta, upadao baš tamo gde je i nameravala da mu smrsi konce.

U Kurskoj oblasti Rusi se nisu utvrdili. Čak nisu ni rovove iskopali. Neobično, jer je na samoj granici s Ukrajinom, a na tom pravcu je nisu ni napadali od početka rata. Takva nepripremljenost je zaista neverovatna u ratu.

Tim pre što su, doduše s manjim snagama, Ukrajinci ili, kako su oni predstavljali, ruske antiputinovske jedinice, već upadale na rusku teritoriju i zadavali nevolje. Još više čudi što Rusi, sa svojim tehničkim mogućnostima za praćenje protivnika, nisu primetili za prilike u ovom ratu, veliki pokret trupa.

Međutim, ako je svrha bila da se ukrajinska vojska izmami iz bunkera i izvede na otvoreno, onda to ima smisla, čak i sa neminovnim žrtvama. Ne bi bilo prvi put da se svesno žrtvuje malo da bi se dobilo mnogo.

Uprkos izuzetno tehnološki naprednom oružju Rusija ne samo što mukotrpno osvaja (ili oslobađa) metar po metar teritorije Ukrajine nego sada to mora da čini i na svojoj sopstvenoj zemlji. Tu i tamo tek poneko selo dođe pod njenu vlast. Nema velikih pobeda, velikih osvajanja.

Pre ili kasnije ukrajinska vojska će da se povuče iz Kurske oblasti. Šta će posle toga, jer i Zapad procenjuje da je preko granice poslala najbolje što joj je preostalo.

Okupacija Kurske oblasti ili njenog dela ne bi uticala na ruske zahteve. Donjecka i Luganska narodna republika, Hersonska i Zaporoška oblast su referendumom pripojene Ruskoj Federaciji da bi tamošnji narod bio siguran da Rusija ni po koju cenu neće da ih ostavi Ukrajini. Unesene su u ruski Ustav i njima ne može da se trguje u budućim mirovnim pregovorima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića: Nasilje bez kazne!
Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Najnovija kolumna Dragana J. Vučićevića: Nasilje bez kazne!

Znam da je nezamislivo i nemoguće, ali probajte da zamislite ovako: Besni naprednjaci okružili negde na nekom događaju Žaklinu Tatalović i linčovali je, i to uživo u direktnom prenosu na TV N1 - čupali je, gurali, polivali pivom, prljavom vodom, nabijali joj sendvič u usta, pretili joj, vređali je, zaletali se da je biju - i na kraju su Žaklinu od razbesnele rulje morali da spasavaju inspektori u civilu...

18.08.2024

10:46

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne
Zdravlje

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne

Ako ste primetili da vas često "hvataju" grčevi u nogama, ne brinite se, jer je ovaj problem mnogo češći leti. Grčevi se, kako objašnjavaju fizioterapeuti, javljaju usled dehidratacije, gubitka elektrolita zbog znojenja, dugog sedenja, pa samim tim i zbog loše arterijske ili venske cirkulacije.

18.08.2024

10:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija