• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

22.08.2024

21:24

Peking besan! Vašington je krenuo u otvorenu intervenciju protiv Kine! Šta SAD dogovaraju sa Dalaj Lamom u Njujorku?!

Reuters/AP/Pixabay

Vesti

Peking besan! Vašington je krenuo u otvorenu intervenciju protiv Kine! Šta SAD dogovaraju sa Dalaj Lamom u Njujorku?!

Podeli vest

Kina se snažno protivi bilo kojoj zemlji koja dozvoljava Dalaj Lami da je poseti, kao i tome da se vladini zvaničnici bilo koje zemlje sastanu s njim u bilo kojoj formi, izjavila je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, reagujući na sastanak visokih američkih zvaničnika sa Dalaj Lamom u Njujorku.

Mao je istakla da uspostavljanje položaja takozvanog specijalnog koordinatora za Tibet od strane SAD predstavlja intervenciju u unutrašnjim poslovima Kine, preneo je Kineski međunarodni radio.

- Upozoravamo američku stranu da u potpunosti shvati važnost problema u vezi sa Tibetom i da jasno shvati antikinesku i separatističku prirodu klike Dalaj Lame, da poštuje svoje obaveze prema problemu u vezi sa Tibetom i da zaista poštuje glavne interese i zabrinutosti Kine, kao i da ne dozvoli Dalaj Lami da učestvuje u političkim separatističkim aktivnostima u SAD-u ili da stupa u bilo kakav kontakt sa njima - istakla je Mao.

Ona je rekla da je Peking uložio snažan protest Vašingtonu povodom sastanka Dalaj Lame sa američkim zvaničnikom.

Poznato je da je 14. Dalaj Lama politički prognanik koji se bavi antikineskim separatističkim aktivnostima pod plaštom religije, navodi Kineski međunarodni radio.

Stejt department saopštio je da su se visoki američki zvaničnici sastali u sredu sa Dalaj Lamom u Njujorku.

U saopštenju se navodi da se Dalaj Lama sastao sa visokom zvaničnicom Stejt departmenta Uzrom Zejom i zvaničnicom Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Keli Razuk u Njujorku gde se nalazi radi lečenja.

Tokom sastanka, Zeja je "ponovo potvrdila posvećenost SAD unapređenju ljudskih prava Tibetanaca i podržala napore da se očuva njihovo posebno istorijsko, jezičko, kulturno i versko nasleđe", ističe se u saopštenju.

Kina smatra Tibet neotuđivim delom svoje teritorije.

Pregovori između Pekinga i tibetanskih lidera su zamrznuti od 2010. godine.

Dalaj Lama (89) je ove godine operisao koleno u Njujorku i rekao je u julu da se dobro oporavlja.

Odstupio je sa mesta političkog vođe svog naroda 2011. godine, prenevši štafetu sekularne vlasti vladi koju je demokratski izabralo oko 130.000 Tibetanaca širom sveta.

Kina je preuzela kontrolu nad Tibetom 1951. godine, a Dalaj Lama je pobegao u egzil 1959. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija