• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TV Front

23.08.2024

13:56

'Amerikanac' prvi ušao u Kursku oblast i napravio haos! Otkriven ključni detalj ukrajinskog upada u Rusiju! (VIDEO)

Printscreen/X

Vesti

'Amerikanac' prvi ušao u Kursku oblast i napravio haos! Otkriven ključni detalj ukrajinskog upada u Rusiju! (VIDEO)

Podeli vest

Ukrajinski kanali na sva zvona hvale američko borbeno oklopno vozilo, točkaš Strajker, koje je sa tenkovima prvo ušlo u Kursku oblast 6. juna 2024 godine.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak mehaničara - vozača po VES-u Aleksandra Kučera.

On kaže da je Strajker pokazao najbolje performanse u operaciji "Kursk". Strajker je de fakto postao, prema njemu, jedno od najboljih oklopnih vozila. Za njega kažu da je "pouzdan, brz i siguran", da je oklopnjak koji je spasao mnoge živote i pomogao ukrajinskim vojnicima da izvrše mnoge borbene zadatke, piše TV Front.

Inače, ovim točkašom opremeljena je 82. vazdušno desantna jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine koja ima značajno iskustvo u upotrebi ovih američkih vozila i ističe njihov veliki operativni potencijal.

Upravo ovo jednica bila je nosilac upada na Kurski pravac.

Inače, na kurskom pravcu većina Strajkera na bokovima je imala protivokumulativnu zaštitu u vidu žičanih panela koji su se postavljali kao dodatna zaštita. Ovo oklopno vozilo, treba podsetiti, nije najslavnije prošlo u Avganistanu i Iraku.

 

 

 

Skoro svi ukrajinski Strajkeri koji su upali u Kursku oblast su osnovna verzija M1126 transporter za prevoz pešadije, naoružan je daljinski upravljivom borbenom stanicom Konsberg M151 u opciji sa teškim mitraljezom Broving kalibra 12,7 mm, bacačima dimnih kutija M-6.

Kod Kurska uočena je i verzija Strajker M1127, poznatog i kao izviđačka verzija 2+5 mitraljeza broving M2 i oprema za izviđanje LRAS- 3 za veće daljine i oprema za detekciju, pozicioniranje i komunikaciju.

Ukrajinci su, treba dodati, imali prve gubitke Strajkera još 2023 godine kod Zaporožja i na Donjeckom pravcu, ali Rusi do Kurska nisu uspeli nijedan da zaplene neoštećen.

Od dodatne opreme ukrajinski Strajkeri imaju GPS prijemnik i termoviziju za vozače.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija