• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.08.2024

11:50

Lengli više ne krije! Drugi čovek CIA progovorio u upadu u Kursku oblast!

Printscreen/EPA

Vesti

Lengli više ne krije! Drugi čovek CIA progovorio u upadu u Kursku oblast!

Podeli vest

Prekogranični upad Ukrajine u Kursku oblast, u Rusiji, verovatno će se nastaviti „neki vremenski period“, rekao je zamenik direktora CIA Dejvid Koen na Samitu obaveštajnih službi i nacionalne bezbednosti u sredu.

Kijev je pokrenuo iznenadni napad na Rusiju ranije ovog meseca, raspoređujući do 10.000 vojnika naoružanih teškim naoružanjem koje je isporučio Zapad.

Ukrajinska vojska je zauzela neke pogranične oblasti, što je rezultiralo smrću i ranjavanjem desetina civila, ali nije uspela da napreduje dublje u rusku teritoriju.

Ukrajina se navodno nije konsultovala sa svojim zapadnim sponzorima pre nego što je pokrenula operaciju, ostavljajući ih zbunjenim oko njenih krajnjih ciljeva.

Govoreći u sredu, Koen je odbio da odgovori na direktno pitanje o tome da li su on i njegove kolege u Lengliju isto toliko „iznenađeni” ukrajinskim upadom, napominjući da značaj i implikacije napada „ostaju da se vide”.

Foto: Reuters

 

Koen je dalje rekao da ukrajinski napad „ima potencijal da promeni dinamiku“ sukoba u budućnosti, ali je priznao da nema sumnje da će Rusija „podići kontraofanzivu da pokuša da povrati tu teritoriju“.

- Mislim da su naša očekivanja da će ovo biti teška borba za Ruse“, dodao je on. „Još uvek je rano za ovo, pa ćemo morati da vidimo kako će se sve to odigrati - rekao je Koen.

Ukrajinsko rukovodstvo je nedosledno u objašnjavanju svojih ciljeva za operaciju Kurska oblast.

U početku je kancelarija Vladimira Zelenskog saopštila da je zauzimanje ruske teritorije neophodno da bi se dobila jača pozicija tokom eventualnih mirovnih pregovora sa Rusijom.

Takođe je pomenula potrebu da se izvrši pritisak na Moskvu zastrašivanjem ruske javnosti da prihvati ukrajinske uslove.

Poruka se kasnije promenila, a Zelenski je stvaranje tampon zone proglasio ključnim dostignućem.

Prošle subote je tvrdio da je upad sprečio ruski pokušaj da iz Kurska uđe u ukrajinsku Sumsku oblast.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su upad i šteta koju je naneo ruskim civilima onemogućili pregovore sa Ukrajinom.

Prethodno je ponudio prekid vatre u zamenu za političke i vojne ustupke.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav! (VIDEO)
Live TV

Uroš Blažić poslao jezivu poruku, pa otišao da puca! Svedočenje bivše devojke masovnog ubice potvrđuje njegovu opasnu narav! (VIDEO)

Anastasija Đ. bivša devojka Uroša Blažića svedočila je prošle godine u Smederevu. Ona je počela da se zabavlja sa njim nakon što je prestala da radi kod njega. Veza je trajala svega nekoliko meseci. Prvih mesec dana, veza je bila lepa, ali kasnije je počela da ga se plaši. On je, prema njenim rečima držao pištoj ispod jastuka i jednom prilikom joj pretio da će da je udari. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su primarijus patolog i stalni sudski veštak Radoslav Radosavljević i specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak Ljubiša Božić.

29.08.2024

09:56

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28