• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

29.08.2024

21:59

Izrael čaka pakao ako ne napravi dil sa Hamasom! Ministar odbrane Joav Galant upoznao Netanjahua sa "crnim scenarijem"!

Shutterstock/EPA

Vesti

Izrael čaka pakao ako ne napravi dil sa Hamasom! Ministar odbrane Joav Galant upoznao Netanjahua sa "crnim scenarijem"!

Podeli vest

Ministar odbrane Joav Galant u kabinetu za bezbednost predstaviće dokument, u kojem poziva na sporazum o prekidu vatre sa Hamasom i oslobađenje taoca. On je detaljno objasnio potencijalno strašne posledice po Izrael ako takav dogovor ne bude finalizovan.

U izvještaju, koji se poziva na neimenovani politički izvor, navodi se da je Gallant pokazao dokument premijeru Benjaminu Netanjahuu i vrlo malom broju drugih visokih zvaničnika i da je rekao da predstavlja stav "odbrambenog establišmenta".

Dokument navodno predstavlja Izrael kao da stoji na „strateškoj raskrsnici".

Ako Izrael prihvati i uspe da finalizuje sporazum o prekidu vatre i taocima, ne samo da bi postigao povratak talaca, navodi Galantov list, već bi omogućio i diplomatski dogovor za smirivanje neprijateljstava sa Hezbolahom preko severne granice i sprečavanje regionalnog rata . To bi takođe moglo uticati na iransku namjeru da se osveti za ubistvo Ismaila Hanijeha u Teheranu prošlog mjeseca.

Nasuprot tome, Galantov dokument navodno upozorava da će Izrael, ako ne postigne dogovor, ostaviti taoce u zatočeništvu i suočiti se sa opasnošću od „neposredne eskalacije u rat na više frontova".

Kanal 12 primećuje da bi se moglo očekivati da će lider Hamasa Jahja Sinvar, koji namerava da podstakne rat na više frontova protiv Izraela, odbaciti sporazum upravo iz razloga zbog kojih Galant pritiska Netanijahua i Izrael da ga prihvate.

U izveštaju se dodaje da izraelska delegacija na radnom nivou ostaje u Kataru i da napreduje po raznim pitanjima u potencijalnom sporazumu.

Međutim, razgovori se nisu fokusirali na Netanjahuove zahteve, koje je Hamas odbacio, za stalno izraelsko prisustvo na koridoru Filadelfije na granici Gaze i Egipta,

Navodi se da su izraelski šefovi bezbednosti uveravali Netanjahua da bi Izrael mogao da priušti povlačenje trupa iz oba koridora u kontekstu sporazuma, dok je Netanjahu, kako se izveštava, glatko odbacio ovu procenu.

U TV izveštaju se kaže da Amerikanci guraju strane da završe sva pitanja osim ta dva nerešena do sledeće nedelje. Zatim će otići u Izrael i Hamas, predstaviti dogovor kakav je i ohrabriti ih da reše pitanja Filadelfije i Necarima. Ako stranke to ne učine, navodi se u izveštaju, Amerikanci će predstaviti sopstveni kompromis o dva sporna pitanja i zahtevati da ga stranke prihvate. Ako ne uradi jedno ili drugo, Amerikanci će javno okriviti.

Izveštaj se ne bavi sporovima oko Netanjahuovog insistiranja na pravu da nastavi borbu protiv Hamasa nakon što se bilo koji dogovor sprovede, i Hamasovog insistiranja da sporazum označi trajni prekid vatre i potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi" bojkotuju Piksija!? Šta se to dešava u reprezentaciji Srbije?
Fudbal

"Orlovi" bojkotuju Piksija!? Šta se to dešava u reprezentaciji Srbije?

Najbolji fudbaleri Srbije, po svemu sudeći, započeli su prećutni bojkot selektora A tima Dragana Stojkovića Piksija! Kako drugačije objasniti situaciju da na narednom okupljanju reprezentacije neće biti Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Sergej Milinković-Savić, momci koji uredno tresu mreže u svojim klubovima, a onda naprasno otkazuju poziv kormilara srpskog nacionalnog tima?

29.08.2024

16:12

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija