• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mediji/Webtribune

30.08.2024

07:00

Kraj igre! Vašington je kasno ukapirao Putinov manevar, svi centri moći i uticaja sada su mu van domašaja!

Reuters&AP/Fotoilustracija

Vesti

Kraj igre! Vašington je kasno ukapirao Putinov manevar, svi centri moći i uticaja sada su mu van domašaja!

Podeli vest

Svet prolazi kroz pravu epohalnu promenu, jer se sve značajniji centri moći i uticaja nalaze van domašaja Zapada. To se odnosi ne samo na njegove očigledne rivale kao što su Rusija i Kina, već i na tobožnje partnere kao što su Indija, Turska i Saudijska Arabija, koje očigledno ne nameravaju da ostanu u zarobljeništvu zapadne moći, piše Forin polisi.

Napominje se, da zapadni skeptici nisu ozbiljno shvatili blok BRIKS-a, koji se značajno proširio 2024. godine, prihvatajući Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Međutim, Zapad treba da shvati da su se svetske realnosti promenile, a tehnike koje su mu dugo pomagale da održi uticaj - kao što je oslanjanje na ekonomsku moć G7 da utiče na svetske poslove - više ne funkcionišu, ističe se u članku.

Publikacija napominje, da je svet na pragu ere „nezapadnosti", kada je problematična prošlost odnosa između zapadnih i nezapadnih zemalja postala fokus istorijske pažnje. Na primer, Francuska je praktično izgubila uticaj u zapadnoj Africi, gde se Mali i Niger aktivno oslobađaju uticaja bivšeg kolonijaliste.

U martu je mađarski premijer Viktor Orban rekao, da je došao kraj zapadnoj hegemoniji i da se formira novi svetski poredak.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta kritikovao "svetski poredak zasnovan na pravilima" koji promoviše Zapad, nazivajući ga besmislicom. Prema njegovim rečima, ova pravila niko nije video ni napisao, što omogućava privrženicima takvog kolonijalnog pristupa da ih s vremena na vreme izmišljaju u svoju korist.

Ruski lider je naglasio da multipolarni svetski poredak jača, a to je neizbežan proces, pošto je inherentno ružan neokolonijalni svetski sistem prestao da postoji.

Istovremeno, šef države je ukazao na potrebu stvaranja novog svetskog poretka, koji bi se zasnivao na principima ekonomske otvorenosti, pravde za sve, kolektivnih odluka i uzimanja u obzir interesa svih država.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Muslimanski političari po svaku cenu hoće da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu! Srbi rade sve da očuvaju mir u regionu, ali neko želi "drugo poluvreme"! (VIDEO)
Live TV

Muslimanski političari po svaku cenu hoće da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu! Srbi rade sve da očuvaju mir u regionu, ali neko želi "drugo poluvreme"! (VIDEO)

Specijalni gost emisije "Rat uživo" bio je ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Nenad Nešić. On je govorio o poziciji Srba u Federaciji BiH, nedavnom pokušaju atentata na njega, ali i o težnjama muslimanskih političara da naprave unitarnu Bosnu i Hercegovinu, odnosno ukinu Republiku Srpsku.

29.08.2024

22:58

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija