• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

03.09.2024

00:15

Palestinska deca masovno nestaju u Pojasu Gaze! Nemilosrdan rat između jevrejske države i Hamasa

Tanjug/AP

Vesti

Palestinska deca masovno nestaju u Pojasu Gaze! Nemilosrdan rat između jevrejske države i Hamasa

Podeli vest

Palestinska deca masovno nestaju u Pojasu Gaze otkako je tamo započela izraelska vojna operacija, upozoravaju Savet UN za ljudska prava i dobrotvorna međunarodna organizacija "Spasimo decu", koji izveštavaju o hiljadama takvih slučajeva.

Jedan od poslednjih primera je devojčica Duha Talat (8), za koju se sumnja da je pritvorena ili oteta, a poslednji put je viđena sa jednim izraelskim vojnikom.

Istraga navodno u toku

Palestinski novinar Junis Tiravi izvestio je o maloj Duhi na svom nalogu na platformi Iks, napisavši da je mesto gde se ona nalazi nepoznato još od jula. Prema njegovim rečima, poslednji trag o devojčici bila je njena fotografija objavljena na Instagramu izraelskog vojnika Ida Zahara, koji služi u 432. bataljonu Cabar.

Zahar je, naime, objavio svoju fotografiju sa malom Duhom u blizini graničnog prelaza Rafa u Pojasu Gaze, a nakon što je to privuklo pažnju, vojnik ju je izbrisao.

Kad je Tiravi kontaktirao sa Zaharom, tražeći komentar, izraelski vojnik je bio neprijatan i nije mu odgovorio na pitanje gde je devojčica. Izraelska vojska mu je, s druge strane, rekla da istražuje incident.

Tiravi je stupio u kontakt sa još jednim vojnikom iz bataljona Cabar koji je tvrdio da je mala Duha u izraelskom pritvoru iz "bezbednosnih razloga", nakon što je stariji član porodice navodno ponudio da otkrije lokacije Hamasovih tunela u Pojasu Gaze.

Korisnici društvenih mreža sada masovno dele priču o maloj Duhi, na Tiravijev poziv, ne bi li skrenuli pažnju velikih medija da rasvetle ceo slučaj.

Mnogo žrtava

Inače, skoro 17.000 dece je ubijeno od početka izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze prošlog oktobra. Hiljade mališana ostale su zarobljene pod ruševinama nakon izraelskih udara i pretpostavlja se da su mrtve.

Izrael i Hamas pred ponudom 'uzmi ili ostavi'

Amerika, zajedno sa Egiptom i Katarom, posreduje u postizanju konačnog "uzmi ili ostavi" dogovora između Izraela i Hamasa, koji će biti predstavljen sukobljenim stranama u narednim nedeljama, objavili su mediji u SAD.
"Vašington post" prenosi ocenu jednog neimenovanog visokog zvaničnika američke administracije da bi, ukoliko obe strane ne prihvate pokušaj da se postigne dogovor, to moglo da znači da je okončan pregovarački proces, koji predvode SAD.
S druge strane, u Izraelu je premijer Benjamin Netanijahu suočen s gnevom i povećanim pritiskom porodica talaca, koje zahtevaju da se obrati naciji. Stotine hiljada demonstranata učestvovale su u nacionalnim protestima u nedelju uveče, a najveći izraelski sindikat pozvao je na generalni štrajk, preteći da će obustaviti rad u zemlji dok Netanijahu ne pristane na dogovor sa Hamasom o vraćanju preostalih talaca.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija