• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rt.rs

06.09.2024

16:45

Od ove žene zavisi budućnost Francuske! Nećete verovati ko joj je to omogućio!

Reuters/shutterstock

Vesti

Od ove žene zavisi budućnost Francuske! Nećete verovati ko joj je to omogućio!

Podeli vest

Krajnja desnica ima presudnu ulogu u Francuskoj nakon imenovanja Mišela Barnijea za novog premijera te zemlje, ocenjuju danas neki evropski mediji pozivajući se na analitičare i opozicione poslanike u francuskoj vladi.

Dan nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron imenovao Barnijea za šefa vlade posle dugih konsultacija, sajt "Politiko" ukazuje da je Makron time obezbedio "svojevrsnu pobedu krajnje desnice" i ističe da će opstanak nove vlade zavisiti od dobre volje liderke krajnje desnice Marine le Pen.

Sličnu ocenu iznosi i agencija Rojters, navodeći da je krajnje desničarska stranka Marin le Pen, Nacionalno okupljanje (RN), koja je pre dva meseca osvojila treće mesto na izborima u Francuskoj, sada zapravo "sila iza trona".

Sudbina Barnijea, ali i Makrona, sada zavisi od RN, ukazuje britanska agencija.
"Danas imamo premijera koji u potpunosti zavisi od RN.

"Time je predsednik sebe stavio u kohabitaciju sa RN", izjavila je Lusi Kaste, kandidatkinja levičarske koalicije koja je osvojila najviše glasova na izborima u julu, ali koju Makron nije uzeo u obzir.

Na taj način, primećuje Rojters, Kaste je ukazala na redak politički fenomen koji podrazumeva da francuski predsednici povremeno vode državu zajedno sa premijerom iz protivničke stranke.

Novi narodni front, levičarska koalicija kojoj je pripalo najviše izbornih glasova, ali ne i apsolutna većina, već je odlučno najavio da će podržati glasanje o nepoverenju Barnijeu u Nacionalnoj skupštini, ističe "Politiko".

To znači da će Barnijeu biti potrebna prećutna podrška krajnje desnice kako bi njegova vlada opstala, ukazuje sajt sa sedištem u Briselu.

U današnjoj analizi "Politiko" napominje da promakronski orijentisana koalicija i konzervativna grupa Republikanska desnica, za koje ocenjuje da će verovatno podržati novog premijera, imaju samo 213 poslaničkih mesta, dok je za većinu glasova radi podrške vladi potrebno 289.

Istovremeno, Rojters prenosi izjavu predsednika Socijalističke partije Olivijea Forea, koji je francuskim medijima rekao da će "Barnije u potpunosti biti svestan da je njegova sudbina u rukama Marin le Pen".

Prema Foreovim rečima, niko iz njegove stranke se neće pridružiti novoj vladi, te će sve zavisiti od krajnje desnice.

Lideri stranke Nacionalno okupljanje izneli su proteklih dana svoje uslove za podršku novoj vladi: mere u vezi sa kupovnom moći, bezbednošću i imigracijom, uvođenje srazmerne zastupljenosti u parlamentu i "poštovanje" prema poslanicima krajnje desnice, podseća "Politiko".

"Sada je pitanje da li Barnije, koji će morati da pravi kompromise i sa podržavaocima desnog centra i centra, može da zadovolji krajnju desnicu, koja se protivi budžetskim rezovima, a koji će verovatno biti predloženi kako bi se rešila dužnička pitanja Francuske", zaključuje "Politiko".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Rade hvalio "orlove", Piksi poručio: Valjda će ovi eksperti shvatiti...
Fudbal

Rade hvalio "orlove", Piksi poručio: Valjda će ovi eksperti shvatiti...

Fudbaleri Srbije sinoć su odigrali 0:0 sa šampionom Evrope Španijom na startu Lige nacija, a tim rezultatom navijači i dobar deo javnosti izuzetno su zadovoljni. Među onima koji su pohvalno govorili o našem nacionalnom timu je i poznati stručni konsultant Rade Bogdanović, koji se u prošlosti nije libio da oplete i po reprezentaciji, ali i po klubovima.

06.09.2024

09:49

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!
Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!

Među Srbima iz sela Lokvice, smeštenog na padinama Šar-planine, u blizini Prizrena, sa kolena na kolena gotovo sedam vekova, prenose se priče o vremenu kada je i ovaj kraj bio pod carom Dušanom, najmoćnijim vladarom u srpskoj istoriji.

06.09.2024

07:30