• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik

08.09.2024

22:30 >> 21:52

Za njih nema nemogućih misija: Tajne legendarnih ruskih specijalaca grupe „A“!

wikipedia

Vesti

Za njih nema nemogućih misija: Tajne legendarnih ruskih specijalaca grupe „A“!

Podeli vest

Najviši stepen borbene pripreme, najopasnije misije i stotine spasenih života — u Komitetu državne bezbednosti SSSR-a je pre 50 godina formirana specijalna jedinica — grupa „A“. Njeni borci su uvek dobijali zadatke od posebnog značaja, od kojih su se mnogi činili nemogućim.

Prema rečima Koca, koji je izveštavao u zoni oružanih sukoba u Avganistanu, Siriji, Kosovu, Ukrajini, Iraku i drugim regionima, pre 1974. godine snage bezbednosti SSSR-a nisu imale nijednu uskospecijalizovanu jedinicu za borbu protiv terorizma.

Vreme je pokazalo da sa novom pretnjom moraju da se suoče novi profesionalci. To se realizovalo na samom vrhu. Naređenje je dao lično predsednik KGB-a Jurij Andropov.

Spremni da daju život za otadžbinu

Grupa „A“, formirana 29. jula 1974. godine, bila je do 1985. direktno potčinjena generalnom sekretaru i rukovodstvu KGB-a.

„Na Zapadu je do 1970. godine bilo slučajeva otmice aviona, ubistava političkih lidera. Teroristi su 1972. na minhenskoj Olimpijadi streljali delegaciju izraleskih sportista. Moskva je 1980. bila domaćin Olimpijskih igara. Andropov je savršeno razumeo trendove i odlučio da preuzme vođstvo.

Kako je rekao, 'potrebna nam je jedinica sovjetskih komandosa'“, izjavio je general-pukovnik, predsednik Međunarodnog udruženja veterana antiterorističke jedinice Alfa Aleksandar Mirošničenko na konferenciji za novinare u međunarodnoj medijskoj grupi „Rusija sevodnja“, kojoj pripada i Sputnjik.

Specijalnu jedinicu je predvodio Heroj Sovjetskog Saveza Vitalij Bubenjin.

Za sastav grupe „A“ odabrani su najbolji u državnoj bezbednosti –najspremniji i oni koji su bili politički pismeni.

Foto: Shuterstock

 

Desetine briljantnih operacija

Prema rečima Mirošničenka, grupa je na vrhuncu svoje karijere bila 1980-ih godina.
„Do tada su izvedene desetine briljantnih operacija – oslobađanje talaca. Avioni, škole, bolnice... Od kasnih 1980-ih, žarišta su se rasplamsala na teritoriji SSSR-a. Zemlja je pucala po šavovima.

U nacionalnim republikama vladali su masovni nemiri. Slali su nas na te prostore. Prošli smo kroz baltičke države, Moldaviju, sve republike srednje Azije, Zakavkazje. Nismo prestajali sa radom i putovanjima”, objasnio je Mirošničenko.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija