• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.09.2024

20:27

Berlin okrenuo leđa Poljskoj! "Neprijateljski čin" Nemačke mogao bi imati katastrofalne posledice!

Shutetrstock/Reuters/Wikipedia

Vesti

Berlin okrenuo leđa Poljskoj! "Neprijateljski čin" Nemačke mogao bi imati katastrofalne posledice!

Podeli vest

Odluka nemačke vlade da pooštri graničnu kontrolu je „neprijateljski čin” prema susednoj Poljskoj koji bi mogao da pogorša odnose dve zemlje, upozorilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova.

Vlada kancelara Olafa Šolca objavila je ove nedelje da će Nemačka početi da proverava pasoše duž svoje kopnene granice sa nekoliko zemalja EU najmanje šest meseci, ne poštujući Šengenski sporazum.

Berlin je saopštio da je odluka, koja treba da stupi na snagu 16. septembra, doneta kako bi se suzbile „neregularne migracije“.

- Saznali smo za zatvaranje granice iz vedra neba, nije bilo upozorenja - rekao je u petak za lokalni Radio Zet zamenik poljskog ministra inostranih poslova Vladislav Teofil Bartoševski.

- Ne ponašaš se tako sa prijateljima ili komšijama - rekao je.

- Iznenađujući potez Berlina izazvaće haos na granicama - predvideo je Bartoševski, obećavajući odgovor iz Varšave.

Na pitanje da li bi članice EU mogle da zatvore i svoje granice sa Nemačkom, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske je naveo da su konsultacije između zemalja verovatno već u toku jer je to za mnoge od njih „neprihvatljivo“ .

Foto: EPA

 

Nemačka ima kopnenu granicu dugu 3.700 km sa Danskom, Holandijom, Belgijom, Luksemburgom, Francuskom, Švajcarskom, Austrijom, Češkom Republikom i Poljskom.

Svi su članovi šengenske zone EU. Najveća ekonomija EU i dalje je glavna destinacija za tražioce azila. Nemačka je primila skoro trećinu (preko 351.000) svih zahteva za azil u celom bloku 2023.

Nemačka savezna policija prijavila je porast ilegalnih prelazaka granice za 33 odsto prošle godine, a većina migranata dolazi iz Sirije, Turske i Avganistana.

Organi za provođenje zakona su takođe rekli da je nasilni zločin u zemlji skočio 2023. godine, uz nagli porast udjela zločina koje su počinili stranci.

Foto: EPA

 

Govoreći o pogoršanju situacije u Nemačkoj sa imigracijom, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske je rekao da Berlin „sami krivi, jer prvo otvori granice i kaže 'volekommen' i možemo da prihvatimo bilo koji broj izbeglica”, dodajući da je bivša kancelarka Angela Merkel izbeglička politika se pokazala „katastrofalnom“.

Tokom Merkelinog mandata, Nemačka je primila više od 1,2 miliona izbeglica i tražilaca azila na vrhuncu migrantske krize u EU 2015-16. Merkelova se kasnije suočila sa odgovorom javnosti zbog svoje takozvane politike otvorenih vrata prema izbeglicama.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Miloš Terzić: Podrška srpskom narodu za NATO generala Zdravka Ponoša po difoltu predstavlja besmislicu
Politika

Miloš Terzić: Podrška srpskom narodu za NATO generala Zdravka Ponoša po difoltu predstavlja besmislicu

Sve što podrazumeva podršku srpskom narodu i što ne ide na ruku Aljbinu Kurtiju za NATO generala Zdravka Ponoša po difoltu predstavlja besmislicu. Svojim postupcima Ponoš je nebrojeno puta dokazao da je najobičniji poslušnik srbofobnih ambasada, a koliko je štete naneo srpskoj državi i vojsci najbolje se može sagledati kroz američke depeše, gde se o njemu govori kao korisnom idiotu stranih obaveštajnih agencija u srcu srpskog bezbednosnog sistema, saopštio je član Predsedništva SNS Miloš Terzić u odgovoru Zdravku Ponošu.

13.09.2024

21:54

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45