• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.09.2024

06:00

Hitne vesti iz Rusije! Zapadne službe pokreću još jedan rat! Moskva povukla radikalan potez: Neizbežan sukob sa dosadašnjim saveznicima?!

Reuters

Vesti

Hitne vesti iz Rusije! Zapadne službe pokreću još jedan rat! Moskva povukla radikalan potez: Neizbežan sukob sa dosadašnjim saveznicima?!

Podeli vest

Rusija je od 1. septembra delimično obustavila isplate socijalnih davanja državnim službenicima u Abhaziji, a električna energija će se toj republici isporučivati po komercijalnim cenama, umesto po povlašćenim. Ovaj potez se može tumačiti kao reakcija na zahlađenje odnosa između Moskve i Abhazije, za koje mnogi stručnjaci optužuju strane obaveštajne službe.

Sa druge strane, primećuje se blago poboljšanje odnosa Rusije i Gruzije. Tbilisi je najavio da planira povratak Abhazije u sastav Gruzije do 2030. godine, dok se u međuvremenu u Abhaziji javljaju tendencije ka sve većoj nezavisnosti od Moskve.

Stručnjak za Kavkaz, Aslan Rubaev, ističe da su Abhazi slobodarski narod koji, nakon što su se oslobodili gruzijskog uticaja, ne žele da budu pod uticajem Rusije.

Iako Abhazija dobija značajnu finansijsku pomoć iz Rusije, uključujući pokrivanje troškova socijalne sfere i gasa, u međuvremenu su razvili bliske odnose s drugim državama, posebno sa Turskom, koja je prisutna kroz kompanije koje posluju u toj republici.

Rubaev naglašava da Abhazija želi nezavisnost u vođenju spoljne politike, dok istovremeno očekuje finansijsku podršku od Rusije, ali odbija prodaju nekretnina Rusima, što ne odražava saveznički stav prema Moskvi.

Međutim, Abhazija nije neprijateljski nastrojena prema Rusiji, s obzirom na to da se mnogi Abhazi bore na strani Rusije u sukobu u Ukrajini. Ipak, postoje elementi u abhazijskom političkom vrhu koji žele da zakomplikuju odnose sa Moskvom, sledeći putanju sličnu onoj koju su već prošle Gruzija i Jermenija.

Foto: Shutterstock/EPA

 

Rubaev upozorava, da Abhazija može početi da optužuje Rusiju za mešanje u njen suverenitet, što bi moglo izazvati dalje komplikacije u međusobnim odnosima.

Rubaev iznosi stav da Abhazija treba da odustane od ruske pomoći ako želi potpunu nezavisnost. Ukoliko žele da trguju sa Rusijom, to treba da rade pod jednakim uslovima, bez očekivanja da Moskva samo pruža pomoć bez protivusluga.

On takođe primećuje da zapadne obaveštajne službe, posebno britanske, sprovode kampanju protiv Rusije u Abhaziji, radeći na pridobijanju abhazijskih elita koje su spremne da se okrenu Zapadu i napuste ruski uticaj.

Rusija je garant nezavisnosti Abhazije, uprkos poboljšanju odnosa sa Tbilisijem. Gruzijski premijer Iralki Kobašidze izjavio je da će Abhazija biti vraćena u sastav Gruzije do 2030. godine, što Rubaev tumači kao ustupak pod pritiskom protesta u zemlji koje Zapad podstiče.

Povratak Abhazije i Južne Osetije Gruziji je moguć jedino vojnim putem, čemu će se Rusija sigurno suprotstaviti, jer je trenutno jedini garant njihove nezavisnosti.

Abhazi treba da budu svesni da su im Turci i Zapad znatno opasniji protivnici od Rusa, i da bi Gruzijci mogli da unište Abhaziju ako Rusija napusti svoju ulogu zaštitnika.

Abhazija je na opasnom putu, koji već poznaju Ukrajina, Gruzija i Jermenija. Ako se abhazijske vlasti ne odluče za jasan savez sa Rusijom, suočiće se sa velikim poteškoćama


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Bal vampira kod Kurtija na doručku: Sreli se Aljbin, dva Čanka i jedan raspop (FOTO)
Politika

Bal vampira kod Kurtija na doručku: Sreli se Aljbin, dva Čanka i jedan raspop (FOTO)

Slobodno vreme koje je političkom penzioneru Nenadu Čanku ostalo nakon što je autonomašenje prepustio mlađim nadama svoje nekadašnje Lige socijaldemokrata Vojvodine, on je uložio u obilaženje posela sa separatistima iz južne srpske pokrajine. Danas je Čanak ponovo, drugi put u samo mesec dana, drugovao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

16.09.2024

22:31

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija