• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.09.2024

17:10

Kraj igre! Vest o Putinu uterala strah u kosti Francuzima! Niko nije ni sanjao da će sve ovoliko daleko da ode...

Shutterstock, Reuters

Vesti

Kraj igre! Vest o Putinu uterala strah u kosti Francuzima! Niko nije ni sanjao da će sve ovoliko daleko da ode...

Podeli vest

Današnja vest iz Francuske, koju je objavio Le Monde, izazvala je zabrinutost povodom upozorenja koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, a koje se tiče potencijalnog učešća NATO-a u sukobu u Ukrajini.

U intervjuu za ovaj francuski medij, jedan diplomata je izrazio stav da treba učiniti sve što je moguće kako bi se izbegao Treći svetski rat, jer, kako je naveo, nije moguće isključiti mogućnost da bi Rusija mogla proširiti obim vojnih operacija.

Ova izjava dolazi nakon što je Putin naglasio da su zemlje NATO-a trenutno u fazi odlučivanja da li da se direktno uključe u sukob u Ukrajini, posebno u vezi sa upotrebom dugometnih raketa koje bi bile isporučene Kijevu.

Ruski predsednik je dodao da bi direktno učešće NATO država u borbenim operacijama fundamentalno promenilo prirodu sukoba, što bi nateralo Rusiju da donosi odluke koje su u skladu s novim bezbednosnim pretnjama koje bi iz toga proizašle.

Izjava ruskog predsednika pojačala je već prisutnu zabrinutost na Zapadu, jer sukob u Ukrajini već sada nosi potencijal da eskalira u širi međunarodni sukob, s obzirom na umešanost Zapada u pružanje vojne pomoći Kijevu.

Putinove reči nisu samo izraz zabrinutosti, već i upozorenje da bi upotreba zapadnih raketa, poput raketa dugog dometa, mogla promeniti dinamiku rata i staviti NATO u poziciju direktnog učesnika.

Do sada su NATO i zapadne zemlje podržavale Ukrajinu uglavnom kroz isporuku oružja, obuku vojnika i finansijsku pomoć, ali bez direktnog uključivanja u borbene operacije.

Putinova izjava odnosi se na trenutne razgovore unutar NATO-a, u kojima se razmatra isporuka zapadnih raketa dugog dometa Ukrajini, konkretno raketa Storm Shadow, koje su sposobne da gađaju ciljeve duboko unutar ruske teritorije.

Ovi razgovori već su izazvali veliku zabrinutost Moskve, jer bi upotreba takvog oružja mogla rezultirati direktnim napadima na ključne ruske vojne i industrijske ciljeve, što bi moglo izazvati oštru reakciju Rusije i dovesti do šireg sukoba.

Prema izveštaju britanskog lista Guardian, britanska vlada je već donela odluku da dozvoli Kijevu upotrebu Storm Shadow raketa protiv ciljeva u Rusiji, ali se još uvek čeka zvanična potvrda te odluke.

Očekuje se da će najava ove odluke biti objavljena u narednim danima. Upotreba ovih raketa mogla bi značajno povećati obim sukoba, jer bi omogućila Ukrajini da direktno napadne duboke strateške ciljeve unutar Rusije, što bi, po mišljenju mnogih analitičara, moglo izazvati širi odgovor Moskve i potencijalno dovesti do uključivanja drugih međunarodnih aktera u sukob.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!
Društvo

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!

Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta ukoliko kupuju proizvode na akciji „Najbolja cena“ Beograd, 16. septembar – u poslednje tri nedelje, broj maloprodajnih objekata širom Srbije, u okviru akcije “Najbolja cena”, značajno je porastao, a ono što je najvažnije da građani danas troše četvrtinu manje novca u svojim budžetima za iste proizvode nego pre početka akcije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović

16.09.2024

19:13

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija