• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.10.2024

19:10

(VIDEO) Gore svetski mediji! "Rusi su bacili oca svih bombi!" Pojavile se stravične tvrdnje, da li je upravo bačen najstrašniji nenuklearni projektil?!

Printskrin x

Vesti

(VIDEO) Gore svetski mediji! "Rusi su bacili oca svih bombi!" Pojavile se stravične tvrdnje, da li je upravo bačen najstrašniji nenuklearni projektil?!

Podeli vest

Društvene mreže preplavile su izveštaji o tome da su ruske snage izvele napad na ukrajinski grad Volčansk u Harkivskoj oblasti, koristeći izuzetno moćnu bombu za koju neki tvrde da je termobaričko oružje ODAB-9000.

Video snimci koji se šire pokazuju nešto što podseća na razornu eksploziju u centru grada. Prema tvrdnjama nekih ruskih blogera, eksploziju je izazvala ODAB-9000, koja se takođe naziva „Otac svih bombi“. Drugi tvrde da je korišćena termobarička bomba FOAB-1500.

 

 

Šta je ODAB-9000?

Veruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarička bomba, dizajnirana da stvori masivni udarni talas sposoban da izazove široka razaranja na velikom prostoru. Ukoliko je napad zaista izveden ovim oružjem, to bi bio prvi zabeleženi slučaj njegove upotrebe u borbi.

Termobaričko oružje funkcioniše tako što koristi kiseonik iz okolnog vazduha za generisanje snažne eksplozije i udarnog talasa. ODAB-9000 se uglavnom smatra eksperimentalnim, jer je testirana samo jednom 2007. godine, a nije potvrđeno da je deo standardnog ruskog arsenala, piše "Kijev post".

Do sada je FAB-3000, još jedna velika bomba, bila najčešće korišćeno teško vazdušno oružje u Rusiji, koje je unapređeno sistemom navođenja, omogućavajući precizne udare na utvrđene ciljeve.

Međutim, sama snaga eksplozije u Volčansku izazvala je široke spekulacije da je možda korišćeno nešto mnogo moćnije, poput ODAB-9000.

Koliko je verovatno da je bačen ODAB-9000?

Ukrajinski specijalizovani vojni portal „Defense Express“ izrazio je sumnju u ovu teoriju, s obzirom na to da se ova bomba, u svom izvornom dizajnu, baca direktno iznad cilja, a njeni nosači su strateški bombarderi poput Tu-160, Tu-95 ili Tu-22M3.

Korišćenje takvog oružja u trenutnim uslovima je veoma malo verovatno, piše „Defense Express“, jer bi to gotovo sigurno dovelo do gubitka ruskog bombardera zbog ukrajinskih projektila zemlja-vazduh.

Jedini poznati slučaj kada je Ruska Federacija koristila Tu-22M3 za bacanje bombi bio je tokom opsade Marijupolja, gde je rizik bio minimalan zbog ograničenih pretnji protivvazdušne odbrane.

Štaviše, čini se da snimci napada na Volčansk prikazuju eksploziju navođene bombe mase 1500 ili 3000 kilograma, što sugeriše da je verovatno korišćeno oružje poput navođene FAB-3000 ili manje termobaričke bombe ODAB-1500.

I bombe ODAB-1500 i FAB-3000 obično se izbacuju iz lovaca-bombardera Su-34, a njihova upotreba na bojnom polju postaje sve češća, piše „Kijev post“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Svečlja priznao: Nisam smeo na sever zbog Radoičića!
Politika

Svečlja priznao: Nisam smeo na sever zbog Radoičića!

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja boravio je danas u Severnoj Mitrovici, gde je posetio novootvoreni lokal Misini, a na pitanje zašto ranije nije dolazio, odgovorio je da "nema više Radoičića i da je sada bezbedno", prenosi Kossev.

02.10.2024

19:50

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija