• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index/Informer

02.10.2024

22:44

Izraelska odmazda biće brutalna! Obaveštajne službe SAD i agenti Mosada na terenu u Iranu targetiraju mete!

Shutterstock

Vesti

Izraelska odmazda biće brutalna! Obaveštajne službe SAD i agenti Mosada na terenu u Iranu targetiraju mete!

Podeli vest

I Izrael i njegov najbliži saveznik SAD obećali su da će kazniti Iran zbog lansiranja više stotina projektila na Izrael. Izraelski stratezi trenutno raspravljaju ne o tome da li i kada da udare Iran, već koliko snažno.

Tri kategorije mogućih meta za izraelski kontranapad. Uz pomoć američke satelitske obaveštajne službe i agenata Mosada, izraelske obaveštajne službe, sa terena u Iranu, Izraelske odbrambene snage (IDF) imaju širok spektar ciljeva. Ovi ciljevi se mogu grubo podeliti u tri kategorije:

Konvencionalni vojni ciljevi

Rane i očigledne mete biće baze iz kojih je Iran lansirao balističke rakete. To znači: lansirne rampe, komandni i kontrolni centri, rezervoari za gorivo i skladišni bunkeri.

Oni bi dodatno mogli da gađaju baze Revolucionarne garde (IRGC) i sisteme protivvazdušne odbrane i druge raketne baterije. Možda čak pokušaju da ubiju ključne ljude uključene u iranski program balističkih projektila.

Ekonomski ciljevi 

To bi uključivalo najranjiviju državnu imovinu Irana - petrohemijska postrojenja, proizvodnju električne energije i moguće interese za transport.

Međutim, ovo bi bio krajnje nepopularan potez u Iranu jer bi uticao na živote običnih ljudi više od bilo kakvog napada na vojsku.

Nuklearne mete 

Ovo je ključna tačka za Izrael. Poznato je, prema agenciji UN za praćenje nuklearne energije (IAEA), da Iran obogaćuje uranijum daleko iznad 20 odsto potrebnih za civilnu nuklearnu energiju. Izrael i drugi sumnjaju da Iran pokušava da dostigne „prelomnu tačku" gde bi mogao da napravi nuklearnu bombu u veoma kratkom vremenskom periodu.

Moguće mete na listi Izraela su Parčin, epicentar iranskog vojnog nuklearnog programa, istraživački reaktori u Teheranu, Bonabu i Ramsaru, kao i velika postrojenja u Bušeru, Natanzu, Isfahanu i Ferdou.

Veliki deo proračuna Izraela će uključivati pokušaje da se predvidi kako će Iran uzvratiti i kako to ublažiti. Stav Irana je da je nakon lansiranja tih projektila na, kako kažu, izraelske vojne ciljeve, situacija sada izjednačena. Ali upozoravaju da će Iran ponovo uzvratiti ako Izrael odgovori.

- Ovo je samo delić naših mogućnosti - rekao je iranski predsednik Masud Pezeškijan. IRGC je pojačao ovu poruku, navodeći: "Ako cionistički režim odgovori na iranske operacije, suočiće se sa razornim napadima".

Iran ne može vojno pobediti Izrael

Iran ne može vojno pobediti Izrael. Njegovo vazduhoplovstvo je staro i zastarelo, njegova protivvazdušna odbrana je porozna i Iran mora da se nosi sa godinama zapadnih sankcija.

Međutim, poseduje ogroman broj balističkih i drugih projektila, kao i dronove sa eksplozivom i brojne saveznike i proksi milicije širom Bliskog istoka. Njegova sledeća salva raketa mogla bi da bude usmerena na izraelske civilne objekte, a ne na vojne baze. Napad milicije koju podržava Iran 2019. na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji pokazao je koliko su susedne zemlje ranjive za napad.

Iranska mornarica, koja deluje u Persijskom zalivu, ima velike flote malih, brzih raketnih napadačkih brodova, koji bi potencijalno mogli da preplave odbranu ratnih brodova 5. flote američke mornarice u roju. Ako dobije naredbu, mogla bi da pokuša da postavi mine u Ormuskom moreuzu, prekinuvši protok do 20 odsto dnevnog svetskog izvoza nafte, što bi imalo veliki uticaj na globalnu ekonomiju.

A tu su i sve američke vojne baze, raspoređene duž arapske strane Persijskog zaliva, od Kuvajta do Omana. Iran je upozorio da ako bude napadnut, ne samo da će uzvratiti Izraelu, već će gađati bilo koju zemlju za koju smatra da podržava napad.

Dakle, ovo su samo neki od scenarija koje sada razmatraju odbrambeni stratezi u Tel Avivu i Vašingtonu.

Konačno, zanimljivo je pogledati domet iranskih raketa, posebno u kontekstu pretnje da, ako Izrael uzvrati, u novom napadu Iran neće ciljati samo Izrael. Sa onim što Iran trenutno ima na raspolaganju, najdalje što može da gađa je 2.000 kilometara. Na zapadu su Grčka, Srbija, Rumunija i Ukrajina poslednje na dohvat ruke. 

Foto: Printskrin video

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Svečlja priznao: Nisam smeo na sever zbog Radoičića!
Politika

Svečlja priznao: Nisam smeo na sever zbog Radoičića!

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja boravio je danas u Severnoj Mitrovici, gde je posetio novootvoreni lokal Misini, a na pitanje zašto ranije nije dolazio, odgovorio je da "nema više Radoičića i da je sada bezbedno", prenosi Kossev.

02.10.2024

19:50

TV

Hronika

Jeli kačamak i delili heklere! Nova skandalozna prepiska kavčana
Kriminalni klan

Jeli kačamak i delili heklere! Nova skandalozna prepiska kavčana

Ovo je pravo kad ideš u akciju - napisao je šef zločinačkog kavačkog klana Radoje Zvicer krajem januara 2021. godine tadašnjem policajcu Petru Lazoviću nakon što mu je uručio poklone - kućište koje omogućava da standardni pištolj bude montiran u njega, pretvarajući ga u karabinsku platformu sa mogućnošću dodavanja taktičkih dodataka kao što su optički nišani, svetla i prednje ručke.

02.10.2024

21:04

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija