• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: sputnik

07.10.2024

12:34

Lavrov uputio ozbiljno upozorenje Zapadu! „Ne preostaje nam ništa drugo...“

Tanjug/AP

Vesti

Lavrov uputio ozbiljno upozorenje Zapadu! „Ne preostaje nam ništa drugo...“

Podeli vest

Razgovori o napadima Ukrajine zapadnim oružjem duboko u teritoriju Rusije predstavljaju igru s vatrom koja može da povuče ozbiljne posledice, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za američki časopis „Njuzvik“.

„Razmatra se mogućnost da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da koristi zapadne dalekometne rakete za udare duboko u Rusiju. Takva igra sa vatrom može da ima ozbiljne posledice. Kao što je rekao predsednik Putin, donosićemo odgovarajuće odluke polazeći od naše percepcije tih pretnji koje stvar Zapad. Zaključke izvucite sami“, izjavio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, „neprijatelj trenutno nema planove vezane za uspostavljanje mira“.
„Vladimir Zelenski nije poništio svoj ukaz kojim se zabranjuju pregovori s Moskvom. Vašington i njegovi NATO saveznici pružaju Kijevu političku, finansijsku i vojnu podršku za nastavak sukoba“, podsetio je on.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti sa specijalnom vojnom operacijom dok ne eliminiše pretnje koje dolaze od Ukrajine.

On je podsetio na predlog za regulisanje situacije koji je predsednik Vladimir Putin izneo sredinom juna. Kijev je na to odreagovao invazijom na Kursku oblast 6. avgusta, napomenuo je Lavrov.

„Pokrovitelji Kijeva, SAD i druge zemlje NATO-a žele da nanesu Rusiji 'strateški poraz'. U takvim uslovima ne preostaje nam ništa drugo nego da nastavimo sa specijalnom vojnom operacijom dok se ne eliminišu pretnje koje dolaze iz Ukrajine“, objasnio je diplomata.

Kako kaže, stav Moskve je poznat i ostaje nepromenjen.

„Rusija je otvorena za političko-diplomatsko regulisanje, ono treba da otkloni osnovne uzroke krize. Trebalo bi da govorimo o okončanju sukoba, a ne o prekidu vatre. Zapad mora da obustavi isporuke oružja, a Kijev da prekine vojne operacije. Ukrajina mora da se vrati neutralnom, vanblokovskom i nenuklearnom statusu, da zaštiti ruski jezik i da poštuje prava i slobode svih svojih građana“, objasnio je on.

Rashodi sukoba su najveći su za Ukrajince, čije rukovodstvo ih „nemilosrdno šalje u klanicu“, dodao je.

„Rusija štiti svoj narod i vitalne bezbednosne interese, za razliku od SAD gde pričaju o nekim 'pravilima', 'načinu života' i tome sličnom, očigledno loše shvatajući gde je Ukrajina i kakvi su ulozi u tom ratu“, konstatovao je diplomata.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija