• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.10.2024

16:40

(MAPA) Rusija uzima novi grad! Počele žestoke ulične borbe: Putinove trupe hvataju nekoliko ciljeva, pitanje je dana kada će pasti!

Shutterstock

Vesti

(MAPA) Rusija uzima novi grad! Počele žestoke ulične borbe: Putinove trupe hvataju nekoliko ciljeva, pitanje je dana kada će pasti!

Podeli vest

Ruske snage vode ulične borbe s ukrajinskim trupama u predgrađima istočnog grada Selidova, dok Rusija nastoji da preuzme kontrolu nad čitavim Donbasom, prenose proruskih blogeri.

Od početka rata u februaru 2022. godine, ruske trupe su zabeležile najveći napredak na frontu u septembru ove godine, iako je Ukrajina zauzela deo ruske Kurske oblasti.

 

 

U proteklim nedeljama, ruske snage su opkolile nekoliko gradova u Donjecku i postepeno stezale obruč, prisilivši ukrajinske trupe na povlačenje. Prema navodima blogera, upravo to se sada dešava u Selidovu, gradu koji je pre rata imao oko 20.000 stanovnika.

Nema zvaničnih reakcija iz Moskve i Kijeva

- U gradu se vode borbe za svaku ulicu, jednu po jednu. Napad na Selidovo je pojačan - napisao je Jurij Podoljaka, poznati proruskih bloger iz Ukrajine.

Drugi blogeri su objavili video-snimak intenzivnog granatiranja grada. Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo ove događaje, a reakcija Kijeva takođe izostaje.

Rusija trenutno kontroliše oko 80 odsto Donbasa i napreduje zapadno duž 100 kilometara od 1.200 kilometara duge linije fronta, posebno oko strateški važnih centara Pokrovska i Kurahova.

Kako tvrde ruski zvaničnici, rat u Ukrajini ulazi u najopasniju fazu u trenutku kada Rusija ostvaruje napredak na terenu, dok Zapad razmatra kako će se ovaj sukob završiti.

Ukrajina teži članstvu u NATO-u, dok Rusija smatra da je to neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države i ključni NATO saveznici nisu javno podržali zahtev Volodimira Zelenskog da njegova zemlja odmah uđe u ovaj zapadni vojni savez. Ruske snage trenutno kontrolišu petinu Ukrajine, uključujući 98,5 procenata Luganske oblasti i 60 procenata Donjecke oblasti. Zajedno, ove dve regije čine Donbas — kolevku rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27