• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.10.2024

05:16

Kraj! Sada je zaista gotovo! Americi stigle katastroflane vesti: Sve je završeno, ceo svet će osetiti...

EPA

Vesti

Kraj! Sada je zaista gotovo! Americi stigle katastroflane vesti: Sve je završeno, ceo svet će osetiti...

Podeli vest

Period rasta američke ekonomije je završen, a na scenu stupa novi "superciklus" sa svojim specifičnostima, piše Linet Lopez u članku za Biznis insajder.

- U poslednjih 15 godina ekonomija je bila karakterisana slabom tražnjom i niskim kamatnim stopama. Sada to dolazi kraju. Svet se promenio, i ulazimo u eru viših stopa inflacije i geopolitičke nestabilnosti, što će preusmeriti tokove novca širom sveta - objašnjava ona.

Kako navodi Biznis insajder, dolazak novog ekonomskog ciklusa donosi rezultate suprotne očekivanjima stručnjaka o efektima finansijske politike.

- Sada, sa dolaskom novog 'superciklusa', investicioni menadžeri su ponovo prinuđeni da se prilagode promenljivim ekonomskim realnostima - upozorava autorka.

Ona naglašava da će ovaj ciklus biti "prirodna selekcija" i da će promeniti uobičajeni kurs američke ekonomije, prisiljavajući sve finansijske centre da se prilagode novim uslovima finansijskog sistema.

U maju 2023. godine, američki Kongres je objavio izveštaj u kojem se predviđa da će državni dug SAD u narednih 30 godina porasti na 166% bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok nije isključena mogućnost da taj pokazatelj dostigne čak 250% BDP-a. Tokom predsedničkog mandata Džoa Bajdena, američki dug je porastao sa 28 triliona dolara 2021. godine na neviđenih 34,5 triliona dolara u ovoj godini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija