• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.10.2024

05:30

Šta se ovo dešava u Ukrajini?! Komandant pobegao sa fronta, celu jedinicu ostavio na milost i nemilost Rusima!

EPA

Vesti

Šta se ovo dešava u Ukrajini?! Komandant pobegao sa fronta, celu jedinicu ostavio na milost i nemilost Rusima!

Podeli vest

Ukrajinski komandant bataljona napustio je svoje jedinice na bojištu kod Krasnoarmejska (Pokrovsk) na donjeckom pravcu, ostavivši ih da se bore bez podrške, nakon čega je pobegao u pozadinsko mesto Šahtersk, ispričao je za agenciju RIA Novosti 49-godišnji vojnik 58. brigade Oružanih snaga Ukrajine (OSU) Vladimir Soblovoj, koji je zarobljen početkom septembra.

- Ne verujem im. Ne verujem ni (Vladimiru) Zelenskom, ni svom komandantu, a ni uopšte nikome. Jer nas je komandant poslao na sigurnu smrt. To je to. Kako sam shvatio, mi smo stigli tamo... Počeo je napad, a oni su svi pobegli. Verovatno su pobegli u Šahtersk... Tog dana nije bilo nikakvih naređenja preko radio-veze. Samo su se čuli naši momci kako viču da je napad počeo - ispričao je Soblovoj.

Prema njegovim rečima, komandant bataljona je ubedio vojnike da izađu na prvu liniju kod Krasnoarmejska, obećavajući im da će ih smeniti za šest dana. Međutim, ni posle dvadeset dana nije došlo do smene.

- Neki su tamo proveli i mesec dana - požalio se Soblovoj.

On je istakao nisko moralno stanje 58. brigade, u kojoj je služio nekoliko meseci.

- Situacija je loša, moralno stanje je veoma loše. Svi žele da se vrate kući - izjavio je Soblovoj.

Zarobljeni vojnik je otkrio da su on i još trojica unapred odlučili da se predaju ukoliko dođe do napada na njihove položaje. Na pitanje da li se bojao da se preda, Soblovoj je odgovorio negativno.

- Nisam se plašio. A čega bih se plašio? To su isti hrišćani kao i mi - rekao je on.

Prema njegovim rečima, pre mobilizacije živeo je u Zapadnoj Ukrajini, gde je radio kao inženjer za delove u predstavništvu jednog zapadnog proizvođača automobila. U Oružane snage Ukrajine dospeo je nakon što je primio poziv za mobilizaciju. Nije želeo da se krije od mobilizacije jer se bojao da će njegovo dete biti pogođeno zakonskim sankcijama ukoliko ne ode na služenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija