• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.10.2024

23:00

Starmer popio šamarčinu od bivših robova! Britanija nije uspela, stiže ceh za brutalne zločine

Reuters

Vesti

Starmer popio šamarčinu od bivših robova! Britanija nije uspela, stiže ceh za brutalne zločine

Podeli vest

Britanija pokušala da spreči bivše kolonije da zatraže nadoknadu za trgovinu robljem. Procenjuje se da Ujedinjeno Kraljevstvo duguje karipskim zemljama više od 18 biliona funti zbog trgovine robovima

London i Kir Stramer nisu uspeli, zemlje Komonvelta tokom samita na Samoi zvanično su zatražile otvaranje procedure za nadoknadu štete za trgovinu robljem. Konsultantska firma "Bretl grup" izračunala je da Velika Britanija duguje više od 18 biliona funti (24 triliona dolara) na ime reparacije za umešanost u ropstvo u 14 karipskih zemalja.

Neće ni da čuje

Britanski premijer Kir Starmer pokušao je, ali nije uspeo da ovu temu skloni sa dnevnog reda. London, naravno, ne samo da odbacuje bilo kakvu isplatu novca već odbija i da uputi formalno izvinjenje. Štaviše, Starmer je odbio da uključi razgovore o nadoknadi štete za ropstvo u dnevni red sastanka, rekavši da Ujedinjeno Kraljevstvo neće "nuditi izvinjenje", niti plaćati reparacije za zločine koji su trajali tri veka. Tokom konferencije za novinare nakon samita Starmer je priznao da je ropstvo "odvratno", ali je odbio da se pozabavi idejom isplate.

- Trebalo bi da budem jasan ovde, u dva dana, koliko smo ovde, nijedna od diskusija nije bila o novcu. Naš stav u vezi sa tim je vrlo, vrlo jasan - rekao je on.

S druge strane, svih 56 država članica Komonvelta potpisalo je deklaraciju u kojoj su ropstvo nazvali "zločinom protiv čovečnosti". Zatražili su da se otvore razgovori o, kako su to nazvali, "reparativnoj pravdi u vezi sa transatlantskom trgovinom porobljenim Afrikancima".

- Došlo je vreme za smislen, istinoljubiv i pun poštovanja razgovor u pravcu stvaranja zajedničke budućnosti zasnovane na pravičnosti - navodi se u dokumentu i dodaje da će lideri nastaviti da igraju "aktivnu ulogu u vođenju takvih inkluzivnih razgovora koji se bave ovom štetom".

Podrška UN

Ranije ovog meseca britanski tabloid "Dejli mejl" otkrio je kako grupa karipskih zemalja traži "neverovatnih 200 milijardi funti" (261 milijardu dolara) nadoknade za ropstvo.

Zahtev karipskih zemalja za nadoknadu štete za ropstvo podržavaju i Ujedinjene nacije. Sudija UN Patrik Robinson rekao je da Velika Britanija ne može da ignoriše pozive na reparacije za ropstvo, ističući da iznos koji je izračunao "Bretl grup" pokazuje "potcenjivanje" štete koju je prouzrokovao London.

Podsetimo, zahtevi za isplatu štete zbog trgovine robovima upućeni su i Sjedinjenim Državama i Francuskoj! I ovde je reč o hiljadama milijardi dolara odštete, ali do sada nikom od potomaka robova, a ni nekoj od zemalja koje su bile žrtve trgovaca robljem nije isplaćen ni dolar odštete!

Robovlasnicima nije mesto na trgovima

Poslednjih godina Zapad, pre svega, Francuska, Britanija, Holandija, Belgija, Španija, Portugalija i SAD suočavaju se sa zahtevima da se uklone spomenici onima koji su bili uključeni u trgovinu robljem. Problem je što su u pitanju "neki od najpoznatijih ljudi u istoriji". U Bristolu je srušen spomenik Edvarda Kolstona, statua trgovca robova Roberta Miligana u Londonu uklonjena uz glasan aplauz okupljene mase. I spomenik Roberta Dandasa, sina Henrija Dandasa, ispisan je grafitima "Sin robovlasnika". Henri Dandas je bio političar koji je odložio ukidanje ropstva. Nije pošteđen ni spomenik bivšeg premijera Vinstona Čerčila u Londonu, na kome je ispisano "rasista".


Uklonjena je i statua belgijskog kralja Leopolda II u Antverpenu, a sve su veći zahtevi da se njegovi spomenici, kojih ima širom Belgije, uklone. U Latinskoj Americi, ali i u Portugaliji i Španiji, sve je više zahteva da se uklone statue Kristifora Kolumba.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija