• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

28.10.2024

17:25

Moskva razbila SAD u Gruziji! Obnovljen je direktan koridor između Rusije i Irana - Putin stavio tačku na planove Vašingtona!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

Moskva razbila SAD u Gruziji! Obnovljen je direktan koridor između Rusije i Irana - Putin stavio tačku na planove Vašingtona!

Podeli vest

Pobeda proruske stranke Gruzijski san na izborima u Gruzuji mogla bi iz temelja da promeni Kavkaz i ponovo ga vrati pod kontrolu Moskve!

Rezultati pokazuju da Gruzijski san ima 54,2 odsto mandata, dok sve opozicione stranke zajedno imaju 37,3 odsto. Opozicija poručuje da ne priznaje izbore i sprema proteste. Uz opoziciju je stao predsednica Gruzije Salome Zurabišvili! Podsetimo, Gruzijski san je ove godine usvojio niz zakona koji su u Briselu okarakterisani kao antievropski, poput onog o stranim agentima. Tbilisi se zbog toga našao i na meti SAD. Opozicija optužuje Gruzijski san da odvlači Gruziju od evropskih vrednosti i da joj je cilj okretanje ka Rusiji.

Sve u svemu, ako Gruzijski san ostane na vlasti velike promene na Kavkazu su izvesne. Po mišljenju brojnih visokih zvaničnika u Ruskoj Federaciji i Gruziji, Kremlj bi mogao da da zeleno svetlo za povratak Južne Osetije i Abhazije u sastav Gruzije sa posebnim statusom i širokim pravima, ali bi i Moskva zauzvrat dobila značajne benefite.

Gruzijski san bi tako postao onaj ko je obnovio teritorijalni integriteta Gruzije", a Moskva bi pod svoju kontrolu stavila možda i ključnu zemlju Zakavkazja, kroz koju prolaze najvažniji logistički tokovi - put za transport nafte od Kaspijskog mora do Turske i Evrope. To bi bila i idealna prilika da se obnovi  železnička komunikacija od Rusije do Jermenije i dalje u Iran, što je za Vašington ravno katastrofi. Naprosto, direktan kopneni koridor između Rusije i Irana je noćna mora Amerike.

Ne bi trebalo zanemariti ni to što će zaokret Tbilisija ka Moskvi neminovno uticati na geopolitički kurs Jermenije. Jerevan će se tada naći u okruženju ili neprijateljskih zemalja pre svega Azerbejdžana i Turske, ili saveznika Rusije odnosno Irana i Gruzije. Osim toga Risija će ponovo postati garant bezbednosti i teritorijalnog integriteta država na postsovjetskom prostoru.

Naravno, malo je onih na Zapadu koji žele da daju Kremlju takvu priliku, pa će se borba posle izbora u Gruziji najverovatnije dodatno zaoštriti.

Opozicija sprema kontraudar

Četiri stranke, osim Gruzijskog sna, su ušle u parlament. To su Jedinstvo - Nacionalni pokret bivšeg predsednika Sakašvilija, Koalicija za promene koja se odvojila od Sakašvilijeve stranke, zatim stranka Za Gruziju bivšeg premijera Gaharije i stranka Jaka Gruzija. .
Unutar gruzijske opozicije razmatra se odbijanje mandata u novom parlamentu. Gruzijski parlament ima 150 poslanika, vladajuća partija Gruzijski san imala bi nešto više od 80 poslanika. Ustav Gruzije propisuje, međutim, da novi parlament dobija punu vlast kada mandat potvrdi najmanje dve trećine novih poslanika. Dakle, ako opozicija ne preuzme mandate, parlament neće dobiti puna ovlašćenja. Ali takođe nije jasno da li je sva opozicija spremna na takav potez. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set