• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

09.04.2023

13:47

OVU KNJIGU TREBA DA PROČITA SVAKI TINEJDŽER! Uz nju će se smejati, plakati, ali i isceliti!

printscreen

Live TV

OVU KNJIGU TREBA DA PROČITA SVAKI TINEJDŽER! Uz nju će se smejati, plakati, ali i isceliti!

Podeli vest

Nakon izuzetnih istorijskih romana “Dok svetac bdi” i “Đurđevim stopama“, spisateljica Ljiljana Šarac je ponovo obradovala čitalačku publiku, ali ovoga puta onu mlađu - napisala je knjigu za tinejdžere

 

Ideja za ovaj roman se dugo krčkala, a podstrek da se što pre nađe u knjižarama dali su joj njeni đaci. Reč je o “Anđelu s jednim krilom” - priči o odrastanju, ali i iskupljenju.

- Moji đaci su me često pitali kada ću napisati nešto za njih. Ja sam olako obećavala ne shvatajući kakvo obećanje im dajem. Pokazalo se da oni stvarno očekuju da se knjiga pojavi. Nisam znala o čemu da pišem. Svakakva pitanja su mi nailazila – da li ću uspeti, da li će se uredniku izdavačke kuće to dopasti... Ipak je ovo nova priča za mene. Dosad sam pisala istorijske romane, isprofilisala sam se na neki drugi način. S obzirom na to da sva svoja obećanja održim, eto, napisala sam knjigu "Anđeo s jednim krilom" - kaže naša sagovornica.

Foto: printscreen

Knjiga "Anđeo s jednim krilom"

Glavna junakinja trinaestogodišnja Ružica neće ni slutiti da će je velika tragedija naterati da prerano odraste.

- Knjiga govori o jednoj ličnoj, pojedinačnoj sudbini. Ovo je donekle priča o svima nama. Ne mora svakome da se desi tragedija da bi stavio prst na čelo. Dovoljan je jedan mali kamičak u cipeli da nas žulja i da više nismo svoji, da nas poremeti i da to traje dugo. Mnogo je bolje ako životnu lekciju naučimo gledajući dobar film, slušajući tuđu životnu priču, ispovest, ili čitajući knjigu u kojoj se govori o tako nečemu. Kada nas nešto pogodi postajemo svesni koliko nam je duša tanana, koliko smo satkani od emocija... I koliko je sreća krhka, teško dostižna, a kada je steknemo veoma lako se raspršti. Ovo je knjiga uz koju ćete plakati i isceliti se na kraju – naglašava spisateljica.

Ljiljanina glavna misija bila je da ova knjiga bude podstrek mladim ljudima.

- Želim da ova knjiga bude podstrek, motivacija mladim ljudima. Zašto? Mislim da je malo knjiga za decu i da su pisci koji pišu taj žanr u zapećku. Te knjige stoje u zabačenim policama u knjižarama. Ne želim da knjige za decu stoje u ćoški i ne želim da dcea i pisci budu nevidljivi. Dobra knjiga i dobra priča pokreću stvari i vraćaju ih na svoje mesto. Tako je i ova moja knjiga pisana za decu jer je njima to potrebno – objašnjava Ljiljana.

Foto: printscreen

Ljiljana Šarac

Spisateljica ne krije da je simbolika naslova mnogostruka.

- To je jedna divna metafora koja nas prosto upućuje na naše anđele. Deca jesu anđeli. Radeći u školi imam privilegiju da budem sa čistim dušama, sa neverovatnom energijom. Uz decu ne možete ostariti, ne možete tugovati. Oni su onaj meki vosak o kojem je govorio Dositej Obradović, koji vi jednim dobrim delom modelujete. Otuda simbolika glavne junakinje Ružice jeste jedan dragi, lepi, dobri anđeo. Međutim, život nekada izmakne tlo pod nogama i čitav jedan svet se skrha i taj anđeo izgubi jedno krilo. To krilo je oslonac, let, budućnost. Onda shvatimo da krilo može da dobije protezu. Tako u Ružičinom životu postoje ljudi koji su njen oslonac – kaže Ljiljana Šarac.

"Anđeo s jednim krilom" je snažan, emotivan roman koji će vam izmamiti i osmehe i suze, ali i naterati vas da nakon sklapanja korica još dugo razmišljate o njemu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija