• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SD / Društvene mreže

14.11.2021

10:37

AKO JE NAKIĆEN, NIJE VERAN! On se u potpunosti transformiše kako bi OSVOJIO ŽENKU!

Shutterstock

Live TV

AKO JE NAKIĆEN, NIJE VERAN! On se u potpunosti transformiše kako bi OSVOJIO ŽENKU!

Podeli vest

Ova vrsta priznata je 2018. godine kao potpuno nova, a karkteriše je prepoznatljiv ples

Ove fantastične ptice, koje podsećaju na junake iz bajke, najbliži su rođaci naših vrana, svraka i vrabaca. Njihov ponos i ukras je njihovo neobično perje koje se ne može videti na drugim pticama.

Reč je o ptici plesačici sa Nove Gvineje – Vogelkopu. Vogelkop je otkriven na krajnjem zapadu Nove Gvineje, u oblasti Vogelkop, po kojoj je i dobio ime.

Naime, u početku se verovalo da je reč o vrsti rajske ptice poznatoj kao "nasmejano lice". Međutim, nedavna istraživanja su otkrila da su njihove karakteristike udvaranja sasvim drugačije. Crni "ogrtač" koji poseduje Vogelkop, pomalo je ovalan, dok je plavo perje na prsima više nalik na tužno lice.

Mužjaci i ženke ove vrste se veoma razlikuju po bojama. Za razliku od ženki, koje nisu naročito obojene, te im je perje neutralnih boja, mužjaci se ponosei svojim jarko obojenim perjem.

Poznato je da mužjaci koriste različite trikove da privuku ženke, a čudna rajska ptica ima sposobnost da pomoću perja potpuno transformiše svoj izgled. Mužijak ove vrste, za razliku od drugih vrsta rajskih ptica, manje poskakuje po drvetu dok kruži oko potencijalne ženke, kako bi joj privukao pažnju.

Zanimljiv podatak je da što je perje mužjaka skromnije, to je manje sklon poligamiji i više se karakteriše kao porodičan i brižan otac svojim ptićima. Mužjaci ovih vrsta pomažu svojoj jedinoj izabranici u hranjenju i brigi oko potomstva. Međutim, većina u tom pogledu podseća na paunove, petlove i fazane, pa su uglavnom vlasnici harema.

Prema rečima istraživača, izvanredni Vogelkop je četvrta endemska ptica raja zapadne Nove Gvineje. Ovaj podatak naglašava važnost ove oblasti kao centra endemskog biodiverziteta vrednog poboljšanja životne sredine.

Pogledajte:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija