• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

18.11.2022

14:00

OMILJENI ŽANR MNOGO TOGA OTKRIVA O VAŠOJ LIČNOSTI! Da li ste znali da akcione filmove gledaju samo osobe koje su...

Informer

Live TV

OMILJENI ŽANR MNOGO TOGA OTKRIVA O VAŠOJ LIČNOSTI! Da li ste znali da akcione filmove gledaju samo osobe koje su...

Podeli vest

Da li ste se nekada zapitali zašto stalno čitate drame, istorijske romane ili svako drugo veče provodite uz horor filmove ili romantične komedije? Stručnjaci kažu da žanr koji biramo u književnosti ili na filmu određuje kakav smo tip ličnosti

Beogradska psihološkinja Jovana Stojković objašnjava da je za to zadužena naša podsvest.

- Većinskim delom naše ličnosti dominira ono nesvesno i na osnovu toga i biramo filmove, knjige, a ponekada i muziku koju ćemo slušati. Postoje mnoge sudije u kojima se obrazlaže da muškarci vole agresivnije scene, dok žene kao emotivnijja bića, biraju ljubavni žanr. Međutim, to ništa ne mora da znači. Ne možemo da generalizujemo da osobe koje vole horor filmove su nužno psihopate ili sociopate – kaže psihološkinja.

Ukoliko osoba bira romantične komedije, ne znači da je ona po prirodi romantična. Iza toga može da se krije nešto sasvim drugo – velika je verovatnoća da kroz takav žanr želi da unapredi svoj život, koji je sve samo ne romantičan. Stručnjaci smatraju da se na taj način čitalac ili gledalac identifikuje sa glavnim likovima.

Foto: Shutterstock

 

- Mi se često identifikujemo sa ulogama u filmu. Kada to radimo, onda mora da postoji neko emocionalno vezivanje da li sa glumcem, glumicom ili samom pričom. Ono što nam fali u životu često tražimo upravo u takvim filmovima ili knjigama – kaže Jovana Stojković.

Mnoga istraživanja psihologa pokazala su da test koji daju pacijentima prilikom terapija, a baziran je na pitanjima u vezi sa knjigama i filmovima, pomaže im da zaključe o kakvoj je osobi reč.

- Taj test rado koristim, ali tek posle šeste seanse, kada se upoznam sa klijentima. Na primer, jedno od pitanja su kako bi nazvali knjigu koju bi pisali, zatim kako bi izgledale korice tog romana. Kada bi igrali na filmu, da li bi želeli da dobiju glavnu ili sporednu ulogu. Taj test nam može otkriti to naše nesvesno, koje je veoma duboko zakopano u nama. To su neke naše skrivene ideje, fantazije, želje koje ne možemo da ispoljimo u realnosti, odnosno nekada ne može da dospe do svesnog zato što ćemo onda biti osuđeni od strane okoline. Međutim, to se nekada iskazuje u snovima - kaže naša sagovornica.

Čak i ako uživate da čitate trilere i gledate akcione filmove, ne brinite - to ne znači da ste osoba sklona nasilju.

- To su sigurno ljudi od akcije. Kod njih prosto mora da postoji pokretačka energija, avanturističkog su duha, imaju izraženu crtu ličnosti koja je predodređena za nova iskustva, otvorenost... - objašnjava psihološkinja.

Foto: Shutterstock

 

S druge strane, psiholozi smatraju da su upravo filmovi snimljeni po istinitim pričama možda i najbolji, jer pokazuju povezanost između ljudskog života i filma.

- Najbolji filmovi jesu oni koji su rađeni po istinitim događajima, gde i vidimo tu povezanost između ljudskih života i samog filma. Smatram da je svaki film predodređen da bude urađen po nekoj ljudskoj priči – kaže Jovana.

Koji god žanr je vaš izbor, uživajte bez straha da se to na bilo koji način može odraziti na vaš život.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srbija nije eksperimentalno telo da se stalno na njoj krši međunarodno pravo!
Politika

Srbija nije eksperimentalno telo da se stalno na njoj krši međunarodno pravo!

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je sramotno to što je Odbor za političke poslove Saveta Evrope (SE) prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, da je suprotno svim principima na kojima počiva ta organizacija i ukazao da Srbija nije "eksperimentalno telo" da se stalno na njoj krši međunarodno pravo.

28.03.2024

13:02

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija