• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: Informer

11.04.2023

15:00

ĐACI SE MENJAJU, ALI OBRAZOVNI STANDARDI OSTAJU ISTI! Evo kako izgleda testiranje prvaka za upis u osnovnu školu!

Pixels

Live TV

ĐACI SE MENJAJU, ALI OBRAZOVNI STANDARDI OSTAJU ISTI! Evo kako izgleda testiranje prvaka za upis u osnovnu školu!

Podeli vest

Pre upisivanja u prvi razred osnovne škole svi predškolci polažu test opšteg znanja i praktičnih veština koje su stekli do sedme godine života.

Razgovarali smo sa učiteljicom Mirom Kašerić koja nam je objasnila zbog čega postoje ovi testovi i čemu služe.


- U predškolskim ustanovama deca stiču znanja o određenim pojmovima koja su povezana sa programom u prvom razredu osnovne škole. To je sasvim dovoljno da se dete upiše u prvi razred. Važno je da poseduje osnovne informacije o svetu u kome živi bez posebnog učenja. Ono što ih roditelji nauče i ono što ih u sredini u kojoj žive nauče, potpuno im je dovoljno da uđu u sistem osnovnog obrazovanja - rekla je učiteljica.

Foto: Pixabay

 

Test za upis u prvi razred svakako nije klasičnog tipa. Ne postoje pismena pitanja, niti se očekuju standardni odgovori.


- Tu nema pismenog ispita. Oni se opismenjavaju u osnovnoj školi. Psiholog i pedagog pogledaju da li oni znaju da broje, da znaju šta je levo i desno, daju im da nacrtaju nešto i tako dalje - objasnila je Mira Kašerić.


Kako bi se osigurali da će dete dobro uraditi test za upis, roditelji često žele dodatno da ih pripreme. Pitali smo učiteljicu koliko su te pripreme zaista potrebne.

Foto: Pixabay

 

- Roditelji ne treba posebno da rade sa decom pre upisa u školu. To samo deci stvara problem u smislu odlaska kod nekoga ko je nepoznat, u prostor koji mu je nepoznat i još se od njega očekuje da nešto novo uče. To je opterećenje za decu. Svi roditelji žele da im deca budu najbolja u svemu, ali na tom testiranju se niko ne takmiči. Nema najboljih i najgorih. Deca dolaze tu da pedagog i psiholog vide i procene koliko su spremna za školu. Nisu to ni kontrolne vežbe, ni provere znanja, već ono što je dete usvojilo od kad se rodilo, pa do svoje šeste odnosno sedme godine - rekla je učiteljica Mira.


S obzirom da ne postoji mogućnost se test ne položi, niti je moguće biti bolji ili gori od drugih, nema takmičenja ni ocenjivanja, postavlja se pitanje čemu ti testovi služe.

Foto: Pixabay

 

- Testovi služe za procenu saznajnih postignuća dece u tom uzrastu. Psiholog i pedagog tako mogu da naprave odeljenje u kome će, pored polne klasifikacije, odnosa dečaka i devojčica, napraviti dobar odnos među decom u odnosu na njihovu socijalnu komunikaciju. Testovi služe tome da jedna učiteljica ne bi dobila đake koji su na donjoj granici saznajnih sposobnosti, a druga decu na granici idejnih dostignuća - objasnila je Mira Kašerić.  


Takozvani IQ testovi, koji nisu IQ testovi u klasičnom smislu ne služe zato da procene kojeficijent inteligencije dece, već samo da pokažu koliko je dete zrelo za upis u prvi razred. 


- Sve se nadograđuje učenjem i sticanjem znanja i radom. Bitno je da dete zavoli školu. Kada se prvi put sretne sa pedagogom i psihologom, to bude u nekom igrovnom okruženju i tako su i postavljeni testovi - rekla je učiteljica.

Foto: Pixabay

 

Nažalost, postoje deca koja nemaju dovoljno saznanja o svetu oko sebe, niti su dovoljno socijalno prilagođena. Svi upisuju prvi razred osnovne škole, pa se postavlja pitanje na koji način prilagoditi one đake kojima te veštine nisu jača strana.


- Pedagoško-psihološka služba u nekim retkim situacijama roditeljima predlaže da se odloži upis. Roditelj je taj koji daje saglasnost i on je taj koji odlučuje da li će se dete upisati ili neće kasnije u školu. Dolaze deca koja su potpuno nespremna iz socijalnih struktura koje jednostavno nisu adekvatno pripremili buduće đake za školu. Ukoliko roditelji ne pristanu drugačije, takva deca se redovno upisuju u prvi razred. Kada dete sa odloženim upisom, sledeće godine dođe u školu, postoje posebni testovi koje oni rade. Postoji mogućnost da dete koje je došlo na upis jednostavno nije emotivno sazrelo. Kasnijim sazrevanjem ono dođe do toga da bude potpuno u skladu sa svojim vršnjacima i da ih čak prevaziđe u određenim veštinama. Međutim, kada je socijalna sredina drugačija, nije podsticajna, onda ti đaci kaskaju za ostalima. To svakako ne znači da su oni manje pametni. Škola nema mogućnost da samo sa jednim časom nedeljno, koliko je predviđeno za dopunsku nastavu, izvuče dete iz sredine u kojoj odrasta - zaključila je učiteljica.

Foto: Pixabay

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje od početka školske godina ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Testiranje se vrši svake godine od početka aprila do kraja maja. Osnovna škola dužna je da upiše svako dete sa svog područja. Moguće je upisivati đake i sa područja drugih škola, uz zahtev roditelja, pod uslovom da za to postoje realne mogućnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija