• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: wikipedia

08.06.2021

14:00 >> 20:42

ČUDNI ZVUCI IZ DUBINE, PODVODNA JEZERA I SKRIVENO ZLATO! Zaronite nikad dublje - AKO IMATE PETLJU!

Podkast

ČUDNI ZVUCI IZ DUBINE, PODVODNA JEZERA I SKRIVENO ZLATO! Zaronite nikad dublje - AKO IMATE PETLJU!

Podeli vest

Okeani možda čine 70% Zemljine površine, ali se vrlo malo zna o njima. Više saznanjima imamo o Marsu ili Veneri... Uzmite ovo u obzir: Stigli smo do Meseca čitave 4 godine pre nego što smo posetili najveći planinski venac na Zemlji, koji leži ispod površine okeana.

Svrha Svetskog dana okeana, koji se na današnji dan obeležava od 2008. godine, jeste podizanje svesti o uticaju ljudkog delovanja na okeane i mobilizacija i ujedinjavanje svetskog stanovništva u naporu da se obezbedi održivo upravljanje okeanima.

Evo zanimljivosti koje niste znali o okeanima:

Predeo koji sada pripada Mediteranskom moru je nekada bio kopno, ali se pre 5 miliona godina Atlantski okean prelio u njega preko Gibraltarskog moreuza brzinom koja je 1000 puta veća od toka Amazona i tako je Mediteransko more napunjeno za oko 2 godine.

Oko 70% površine planete čine mora i okeani, sa prosečnom dubinom od 3809 km. S obzirom na to da fotoni svetlosti ne mogu prodreti dublje od 100,5 m ispod vodene površine veći deo naše planete se nalazi u neprestanom mraku.

Najduži planinski venac na svetu je pod vodom. Zove se Srednjeokeanski greben i ovaj venac planina se kreće duž sredine Atlantskog okeana ka Indijskom i Tihom okeanu. Duge je više od 10 860 km i ima vrhove više od onih na Alpima i čini više od 23% Zemljine kore.

Mnoga od pravila koja važe na kopnu su okrenuta naopako u okeanima, doslovce. Ispod površine, često i ne tako daleko od plaža namenjenih za kupanje, se nalaze podvodna jezera, vodopadi pa i izvrnuta jezera! (Verovatno morate videti da biste poverovali.)

Većina živih bića u okeanima, kao i na kopnu, su nevidljiva golim okom. Na primer, ukoliko ste ikada progutali mililitar morske vode, znajte da ste progutali i 1 miliona bakterija i 10 miliona virusa – manje ili više. No, nema razloga za brigu, plivači kojima se ovo dogodi širom sveta nemaju bolesti za posledicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija