• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

08.04.2023

18:03

DANAS JE SVETSKI DAN ROMA! Za ovu nacionalnu manjinu učinjen je veliki napredak u oblasti obrazovanja u proteklih petnaest godina!

Printscreen TV IN

Podkast

DANAS JE SVETSKI DAN ROMA! Za ovu nacionalnu manjinu učinjen je veliki napredak u oblasti obrazovanja u proteklih petnaest godina!

Podeli vest

Osmi april se od 1990. godine obeležava kao Svetski dan Roma. Ovaj dan predstavlja sećanje na Prvi međunarodni kongres Roma održan 1971. godine u Londonu.

 

Na ovom kongresu razgovaralo se o socijalnim pitanjima Roma, romskom jeziku, romskoj kulturi, obrazovanju. Tada je usvojena romska zastava, himna, kao i ime etničke zajednice i jezika. Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić govorio je o važnosti ovog dana za sve Rome, ali i o tome kakav je njihov položaj u Srbiji.

- Nacionalni savet romske nacionalne manjine je odlučio da na ovaj veoma važan dan govori o romskim ekonomskim, društvenim, političkim i kulturnim potencijalima. Smatramo da bi ti potencijali uz adekvatnu društvenu podršku mogli da postanu alatke za osnaživanje i pozicioniranje unutar socijalnog konteksta društva naše divne zemlje Srbije - kaže Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Foto: Printscreen TV IN

Obeležen Svetski dan Roma

Nakić je naglasio da su Romi po proseku godina najmlađa nacionalna zajednica u Srbiji.

- Prosečna starost Roma iznosi 28,3 godine. Kada posmatramo taj podatak, zaključujemo da je među romskom populacijom veliki broj radno sposobnog stanovništva koje je, gledano sa aspekta produktivnosti, u najboljem dobu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je na tržištu rada evidentan nedostatak radne snage i da je sve učestaliji odliv radnika u zapadnoevropske zemlje, dolazimo do zaključka da Romi uz adekvatnu prekvalifikaciju mogu biti važan faktor koji može doprineti smanjivanju deficita na tržištu rada. Nama Romima, ali i društvu u celini je svakako veći benefit da Romi u što većem broju budu poreski obveznici, a u što manjem broju korisnici socijalne pomoći. Nama je cilj da Romi rade, da se njihov lični dohodak oporezuje i da na taj način daju određeni doprinos ekonomskom napretku – naglašava Dalibor Nakić.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine ističe da je u proteklih deset, petnaest godina u oblasti obrazovanja učinjen najveći napredak.

Foto: Printscreen TV IN

 

- Sve je više Roma koji završavaju srednje i visoke škole, kao i fakultete. Ono što često ističem jeste činjenica da romska deca nisu ništa manje pametna od ostale dece, ali im je potrebna dodatna podrška da svoje potencijale maksimalno razviju. Povećan je broj doktora među Romima, broj profesora, pravnika, inženjera, ali i vrsnih sportista. To sve govori o tome da je obrazovni nivo romske populacije danas na većoj lestvici nego što je bilo proteklih, deset, 15, čak i 20 godina – kaže naš sagovornik.

Istakao je da je veoma važno zadržati mlade Rome u zemlji jer su oni ne samo naša budućnost, već i naša sadašnjost.

- Oni treba da budu pokretači i nosioci procesnih integracija Roma u vremenu koje dolazi. Na samom kraju želim da kažem – živela romska zajednica, živela Srbija – kaže Nakić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

Zasto se toliko forsira ova manjinska zajednica? Sta je sa ostalim manjinskim zajednicama? Zasto one nemaju rpava kao Romi?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija