• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ljubenović

17.06.2019

07:15

ZVEZDA PRINUĐENA DA PRODAJE TALENTE! Šampion Srbije ovog leta ostao bez trojice najperspektivnijih igrača

Crvena zvezda

ZVEZDA PRINUĐENA DA PRODAJE TALENTE! Šampion Srbije ovog leta ostao bez trojice najperspektivnijih igrača

Podeli vest

Crvena zvezda ovog leta rasprodaje decu koja su pre nekoliko meseci igrala omladinsku Ligu šampiona, ali sportski direktor Mitar Mrkela kaže da su crveno-beli prinuđeni na takav potez

Dejan Joveljić prešao je u Ajntraht za četiri miliona evra, Aleksa Terzić u Fiorentinu za 1,5 milion, a narednih dana bi i Njegoš Kupusović mogao da ode u nemački drugoligaš Aue.

Mladi napadač provešće godinu dana na pozajmici, a ako ispuni očekivanja, Nemci imaju pravo da ga otkupe za milion evra.

Razume navijače

Sva trojica igrala su prošle jeseni za Crvenu zvezdu u omladinskoj Ligi šampiona i navijači su prilično nezadovoljni zbog rasprodaje talentovanih fudbalera. Sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela objašnjava da je odlazak igrača koji tek stasavaju bezbolan.

- Svi znaju da Zvezda živi od prodaje igrača, a najveću cenu na tržištu imaju upravo mladi fudbaleri i za njih ima najviše ponuda. Vraćamo dugove, Zvezda mora da živi... Ulažemo u infrastrukturu, što nije rađeno nekoliko prethodnih decenija, a sve to da bismo bili normalan, moderan evropski klub. I to je jedan od razloga zašto prodajemo igrače - kaže Mrkela za naš list.

Dolasci zavise od odlazaka

Sportski direktor najtrofejnijeg srpskog kluba Mitar Mrkela kaže da ima interesovanja za fudbalere Zvezde, ali i da će eventualni dolasci zavisiti od prodaje.

- Za neke igrače imamo konkretne i pismene ponude, ima i nekoliko usmenih, ali ne mogu da otkrivam imena dok ne bude zvanično. Što se dolazaka tiče, oni zavise od odlazaka. Imamo već neke igrače sa kojima smo se dogovorili, ali neće nas ni oni doveka čekati, pa je uvek nedoumica da li nekoga dovesti pre prodaje - poručuje Mrkela.

S druge strane, navijačima Zvezde smeta što se deca prodaju čim urade nešto zapaženo u prvom timu i praktično ne dobiju pravu priliku da se dokažu u crveno-belom dresu.

- Mogu da se stavim u položaj navijača jer sam i ja navijač i uvek mi je žao kada neko odlazi iz kluba, ali Zvezdina deca još nisu fudbaleri koji mogu da nose klub u rezultatskom smislu. Nisu igrači koji mogu da vuku kroz kvalifikacije za Ligu šampiona i njihova prodaja je najbezbolnija. Potrebno je vreme da bi oni stasali, najbolji primer je Luka Jović, koji je i u Benfiki stagnirao i eksplodirao je tek pre godinu dana. Kažem, potrebno je vreme, a mi nemamo taj luksuz jer se rezultati traže odmah - ističe Mrkela.

Čovek koji je jedan od najzaslužnijih za stvaranje talentovanih igrača jeste direktor omladinske škole Dragan Mladenović.

- Moj zadatak je da pravim igrače od kojih će Crvena zvezda imati koristi. Da li tako što će ih prodati ili tako što će oni pomoći prvom timu, to je odluka ljudi koji vode klub. Ne mešam se u klupsku politiku, već se sa svojim saradnicima trudim da toj deci omogućim najbolje moguće uslove - kaže za Informer Mladenović.

Dokaz dobrog rada

Nekadašnji kapiten crveno-belih dodaje da je ponosan na ono što je uradio sa svojim saradnicima.

- Moram da kažem da sam ponosan na to što Zvezda može da se osloni na svoju omladinsku školu. To je znak da radimo dobro, a Joveljić i Terzić su najbolji dokaz. Što se tiče Kupusovića, koliko znam, za njega je stigla ponuda, ali nije moje da se bavim transferima igrača - zaključuje Mladenović.

DEJAN JOVELJIĆ
Pozicija: Napadač
Utakmica/golova u Superligi i Kupu: 22/11
Utakmica/golova u Ligi šampiona: 2/0
Utakmica/golova u LŠ za omladince: 4/3
Transfer: AJNTRAHT 4.000.000
ALEKSA TERZIĆ
Pozicija: Levi bek
Utakmica u Superligi: 2 (jedna asistencija)
Utakmica u LŠ za omladince: 6 (jedna asistencija)
Transfer: FIORENTINA 1.500.000
NJEGOŠ KUPUSOVIĆ
Pozicija: Napadač/krilni napadač
Utakmica/golova u LŠ za omladince: 5/0
Transfer: AUE 1.000.000

ODLASCI KLINACA RANIJIH SEZONA
2018/2019
Uroš Račić (Valensija) 2,2 miliona evra
Luka Adžić (Anderleht) 800.000 evra
2017/2018
Mihailo Ristić (Krasnodar) 2 miliona evra
Ivan i Luka Ilić (Mančester siti) 5,5 miliona evra
Srđan Plavšić (Sparta Prag) 1,3 miliona
Filip Manojlović (Hetafe) 1,2 miliona evra
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija