• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

09.11.2018

15:20

NIKO NIKAD NIJE TUKAO LIVERPUL KAO ZVEZDA! Najtrofejnijem engleskom klubu ne prijaju crveno-beli

Fudbal

NIKO NIKAD NIJE TUKAO LIVERPUL KAO ZVEZDA! Najtrofejnijem engleskom klubu ne prijaju crveno-beli

Podeli vest

Ekipa sa "Enfilda" četiri puta je igrala protiv srpskih klubova, sva četiri puta protiv Zvezde, i ostvarila je tri poraza i pobedu; Nijedna zemlja nema bolji skor u mečevima sa Liverpulom

Niko na svetu nije maltretirao Liverpul kao što je to radila Crvena zvezda kroz istoriju! Slavni engleski klub igrao je četiri puta protiv srpskih klubova, sva četiri puta protiv Zvezde, a ostvario je samo jednu pobedu i čak tri poraza!

Procentualno, Liverpul ima 25 odsto pobeda protiv Srba, što je najgori skor u odnosu na sve druge evropske zemlje (vidite tabelu). Liverpul je od Zvezde izgubio 1973. godine dva puta po 2:1, a nakon nedavne pobede na "Enfildu" 4:0, crveno-beli su im očitali lekciju na "Marakani" i ostvarili istorijsku pobedu.

Istorijska utakmica

Petostruki šampion Evrope bolje je u evrokupovima prolazio protiv timova iz Engleske (31,82 odsto pobeda), Italije (35,71%) i Španije (37,5%). Istina, uzorak utakmica protiv klubova iz drugih država je veći, ali činjenica je da najgore prolaze protiv Srba, u ovom slučaju protiv Crvene zvezde.

Foto: starsport

 

Protiv Britanaca 21 pobeda iz 40 mečeva

Crvena zvezda ima vrlo uspešan skor protiv ekipa iz Velike Britanije. Crveno-beli su protiv klubova iz Engleske, Škotske, Republike Irske, Velsa i Severne Irske odigrali kroz istoriju 40 utakmica, a od toga slavili su u čak 21! Dakle, više od 50 odsto uspešnosti. Klub s "Marakane" izgubio je devet utakmica protiv Ostrvljana, a od toga najteži su porazi protiv Seltika 5:1 1968. godine i nedavni od Liverpula 4:0. Uz to, preostalih deset mečeva završeno je nerešenim rezultatom. Crveno-beli su tri puta tukli Liverpul, po dva puta Hibernijan, Rendžers, Linfild, Slajgo Rovers, Dandalk, Portadaun i Kork siti, i po jednom Totenhem, Arsenal, VBA i Lester.

Legenda Zvezde Dušan Savić kaže za Informer da je to podatak za ponos, ali da crveno-beli, osim toga, imaju još čime da se podiče.

- To je fantastičan podatak. To svedoči koliko smo veliki. Sama utakmica od utorka uveče je istorijska, po mnogo čemu. Prvo, ne znam da li se ikad u Ligi šampiona dogodilo da je tolika razlika u vrednosti timova, a da je taj jeftiniji pobedio. Liverpul vredi između 800 miliona i milijardu evra. S druge strane, Zvezda vredi nešto više od 40 miliona evra, plasirala se u Ligu šampiona tako što je igrala od prvog kola kvalifikacija i pobedila viceprvaka Evrope. To samo Zvezda može - kaže legendarni Dule Savić.

Otac kapitena Zvezde Vujadina Savića ističe da je Liverpul, na čelu s Jirgenom Klopom, napravio jednu veliku grešku i da je zato platio porazom.

- Napravili su grešku što su nas potcenili. Verovatno su mislili da nakon 6:1 i 4:0 Zvezda nema šta da traži. Krenuli su u glavama kao da su već pobedili 3:0, ne znajući šta ih čeka u čuvenoj rupi na "Marakani". Kažem kroz šalu, Zvezda je tukla Engleze, koje vodi Nemac. Zvezda je ostvarila veliku pobedu u fudbalskom ratu - ističe Savić.

Foto: Starsportphoto©

 

Stanislav Karasi, čovek koji je pobeđivao Liverpul dva puta, a u utorak prisustvovao i trećem trijumfu, kaže da Liverpul ne ume protiv Zvezde.

- Nisu naučili lekciju iz 1973. Oni su učili fudbal od nas, ali izgleda ga nisu naučili dovoljno. Šalu na stranu, engleski fudbal je među najboljima u Evropi. Ipak, navijači u Beogradu su videli svetlucave brojeve i lepe dresove, ali nisu videli fudbal kao preko televizije. Oni očigledno ne mogu s nama - kaže Karasi.Stanislav Karasi, čovek koji je pobeđivao Liverpul dva puta, a u utorak prisustvovao i trećem trijumfu, kaže da Liverpul ne ume protiv Zvezde.

Šiptar je nebitan

On hvali taktiku Vladana Milojevića i ističe da on je jedan od najzaslužnijih za istorijski trijumf.

- Ono što smo mi uradili Liverpulu pre 45 godina bila je zasluga trenera, a tako je bilo i sada. Milojević je ubacio tri nova igrača i oni su napravili prevagu. Za nas ti igrači mnogo znače, a njima ne znači ništa što nije došao onaj Šiptar Šaćiri. Oni imaju pet takvih igrača kao on - zaključuje Karasi.
 

 


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija