• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

18.11.2018

09:45

SRBIN POSTAO ENGLESKI POLICAJAC, PA FUDBALER! Neverovatna priča bivšeg golmana Koventrija

Fudbal

SRBIN POSTAO ENGLESKI POLICAJAC, PA FUDBALER! Neverovatna priča bivšeg golmana Koventrija

Podeli vest

Engleski golman srpskog porekla Stiv Ogrizović (61) dokaz je da život piše najneverovatnije priče

On je u opširnom intervjuu otkrio kako je za život počeo da zarađuje kao policajac, da bi potom dogurao do čuvara mreže Liverpula i titule prvaka Evrope.

Ogrizović je danas trener golmana u Koventriju, klubu za koji je branio čitavih 16 godina. Stiv je objasnio da svega toga ne bi bilo da njegov otac Nikola nije uspeo da pobegne pred nacistima iz Jugoslavije 1942.

Ratni zarobljenik

- Moj otac Nikola je pobegao iz Jugoslavije sa 14 godina, kada mi je deda ubijen. On je iza sebe ostavio svoju majku i dve sestre. Pobegao je u šumu kada su ga napali nacisti i pucali na njega. Kaput mu je bio sav izrešetan. Naredne dve godine je proveo u bekstvu. Zatim je postao i ratni zarobljenik u Italiji, a nakon puštanja na slobodu dobio je azil i mogao je da bira da li će život nastaviti u Australiji ili Engleskoj. On je iz nekog razloga odlučio da dođe ovde - objašnjava Ogrizović.

Kriket prva ljubav

Pored fudbala, Stiv Ogrizović otkriva da posebno voli da igra kriket.
- Fudbal mi nije omiljeni sport, već kriket. To je bila moja prva ljubav. Igrao sam ga često, čak i kad sam postao profesionalac u fudbalu. Sećam se da mi je trener Šruzberija, Grejem Tarner rekao da moram da smanjim sa kriketom jer smo bili u predsezoni. Naravno da sam nastavio da ga igram - poručuje Ogrizović.

Stiv je rođen u Engleskoj 1957. godine, a pre nego što je postao fudbaler, radio je kao policajac!

- Malo je falilo da ne postanem fudbaler. Kada sam bio mali, rekli su mi da sam previše visok za golmana. Bio sam na probi u nekoliko klubova, ali oni nisu pokazali interesovanje. Mislim da to nije bila pametna odluka, ali dobro. Ja sam toliko rastao da su me zvali "džin Ogrizović". Zato sam odlučio da odem u policiju, za njih nisam bio previše visok. Moram da priznam da sam veoma uživao u poslu. Obilazio sam barove, noćne klubove i prodavnice - objašnjava Ogrizović.

Iako je uživao u policijskom poslu, Ogrizović kaže da nikada nije želeo da odustane od fudbala.

- Igrao sam povremeno u niželigašu Česterfildu, tamo sam provodio svaki slobodan trenutak. Dešavalo mi se nekad da radim po celu noć i da ujutru čim završim smenu odem na utakmicu. Tek kada sam napunio 20 godina, trener Česterfilda mi je ponudio profesionalni ugovor i odmah sam pristao - otkriva Ogrizović.

Rezerva Klemensu

Posle samo godinu dana Ogrizović je iz Česterfilda prešao u tada najjači tim Evrope Liverpul. Nije često dobijao priliku da brani, pošto je prednost imao legendarni Rej Klemens. Ipak, kao rezervni čuvar mreže sa "crvenima" je osvojio dve titule prvaka Evrope, da bi 1982. prešao u Šruzberi.

Tu se zadržao do 1984, kad je prešao u Koventri, gde je punih 16 godina bio prvi golman. Rekorder je kluba po broju nastupa sa 601 odigranom utakmicom.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jako mi je drago sto je moj li

pre 5 godina

........imao ovako uspesnu karijeru, i veoma zanimljivu zivotnu - pricu! Otac mu je rodom iz Srpskog polja, kod Otocca u lici! U toj opstini u lici su rodjeni: Stojan Aralica, Bozidar Maljkovic (uspesan kosarkaski trener), Boza Maljkovic, takodje iz Vodoteca, koji je inspirisao Dj. Balasevica za pesmu: "Boza zvani pub"! Iz istog kraja je i nekada veoma uspesni fudbaler Sarajeva Bosko Prodanovic, a i otac Jelene Karleuse Dragan Karleusa. Jos da dodam i poznatog pevaca Dragu Diklica, i to nije sve.....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija