• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. LJ.

08.10.2019

07:06

SUDIJE UBIJAJU SRPSKI FUDBAL! Arbitri skandaloznim odlukama uništavaju domaće prvenstvo!

Fudbal

SUDIJE UBIJAJU SRPSKI FUDBAL! Arbitri skandaloznim odlukama uništavaju domaće prvenstvo!

Podeli vest

Srpsko fudbalsko prvenstvo pretvorilo se u potpuni cirkus, a glavni krivci za to su nesposobne, a možda čak i korumpirane sudije!

Delioci pravde iz nedelje u nedelju prave kardinalne greške, najčešće na mečevima Zvezde i Partizana, i tako žestoko narušavaju regularnost Linglong Superlige.

Sudije ćute

Kad bi arbitri hteli da otvore dušu, saznali bismo gorku istinu o tome ko ih gura i zašto
Raka Đurović, bivši sudija

Proteklog vikenda odigrani su mečevi 11. kola Linglong Superlige, a na utakmicama Napredak - Zvezda (0:1) i Partizan - Voždovac (1:2) viđeno je nekoliko sramotnih previda arbitara.

U Kruševcu sudija Bojan Nikolić najpre Zvezdi nije svirao čist penal nakon što je Ben namerno udaren laktom u šesnaestercu domaćih. Nikolić je potom dosudio apsolutno nepostojeći jedanaesterac za crveno-bele kad se Ben bacio u kaznenom prostoru. U Beogradu, Momčilo Marković nije svirao dva očigledna penala za Voždovac, ali je zato gostima u Humskoj poklonio jedanaesterac zbog nepostojećeg prekršaja golmana Vladimira Stojkovića. Da stvar bude gora, dosudio je kazneni udarac tek kad je video da akcija gostiju nije završena pogotkom!?

PORUKA ZA FSS: Novac od UEFA za učešće naših klubova u Ligi šampiona i Ligi Evrope investirate u VAR!

REČ STRUČNJAKA ZA SUĐENJE! Detaljna analiza spornih situacija iz mečeva večitih: Ko je oštećen, a ko je prevario arbitra?



Preko veze na listi

Nekadašnji arbitar, a sada sudijski ekspert Raka Đurović, pokušao je da objasni zbog čega delioci pravde donose veliki broj pogrešnih odluka. On se najpre osvrnuo na sporne situacije iz Kruševca i Humske.

- Penal koji je dosuđen za Zvezdu nije postojao, mada je Ben odlično simulirao i prosto naterao sudiju Bojana Nikolića da pokaže na belu tačku. Pre toga, u prvom poluvremenu, igrač Napretka je trebalo da dobije crveni karton zbog namernog udaranja Bena, a sudija da svira penal. Kada je reč o meču u Humskoj, Stojković nije faulirao napadača Voždovca i to nije bio kazneni udarac. Međutim, sudija Momčilo Marković je u dva navrata mogao da sudi penal za goste, zbog faula Pavlovića, kao i igranjem rukom Natha. Završio je utakmicu kao neko ko je uništio Partizan, a on je u stvari oštetio Voždovac - objašnjava sudijski ekspert.

Đurović smatra da se arbitri plaše čelnika najvećih klubova i da, u velikoj meri, zbog toga prave greške.

- Sudije su u strahu od velikih klubova i zbog toga sude pod pritiskom. Njima se, pokazalo se u praksi, greške različito sankcionišu u zavisnosti od toga da li su pogrešili na štetu malih ili velikih klubova. Retko se dešava da sudija snosi posledice ako pogreši na štetu, nekog manjeg kluba, a u suprotnom je kazna neizbežna - kaže bivši arbitar.

SUMNJIVE ODLUKE SUDIJA U SUPERLIGI OVE SEZONE


2. kolo Penal za Radnički protiv Javora, igrač se bacio u šesnaestercu protivnika bez kontakta sa rivalom
8. kolo Penal za Zvezdu protiv Inđije, faul bio van kaznenog prostora
9. kolo Poništen gol Nemanje Milunovića u večitom derbiju
9. kolo Penal za Radnički protiv Inđije, igrač se bacio u šesnaestercu protivnika bez kontakta sa rivalom
11. kolo Penal za Voždovac zbog navodnog faula Vladimira Stojkovića kojeg nije bilo
11. kolo Nedosuđena dva penala za Voždovac, posle faula Strahinje Pavlovića i igranja rukom Bibrasa Natha
11. kolo Nedosuđen penal za Zvezdu i crveni karton za fudbalera Napretka Miroslava Bjeloša, koji je namerno udario Bena
11. kolo Penal za Zvezdu posle nepostojećeg faula nad Benom

Đurović smatra i da veliki broj arbitara koji sude u našem prvenstvu ne zaslužuje da bude na sudijskoj listi.

- Imamo mnogo sudija koji ne zaslužuju ni da priđu terenima Superlige. Negativna selekcija počinje još od opštinskih saveza, verovali ili ne. Uvek neko nekoga preporuči i tako funkcionišu stvari. Kod nas je potezanje veza legitimno sredstvo do te mere da se više i ne postavlja pitanje zašto je pojedinac intervenisao za nekog sudiju. Niko ne polemiše da li je taj sudija zasluženo dobio šansu. Došli smo dotle da nije važno koliko je sudija kvalitetan, nego da li ima nekog ko će da ga progura. Kad bi arbitri hteli da otvore dušu, saznali bismo gorku istinu - naglašava sagovornik Informera.

Foto: Starsportphoto©

 



Prijatelji klubova

Nekadašnji arbitar dodaje i da klupski funkcioneri često utiču na sudije.

- Ja sam sudio utakmice gde dođu predstavnici kluba i kažu: "Igramo protiv prijateljskog kluba, nama bodovi nisu potrebni." Drugim rečima, kažu ti "slobodno naginji u njihovu korist". Verujte da sam u takvim situacijama strogo vodio računa da ne učinim ni mikro ustupak toj ekipi. Klubovi vole da mešetare, da režiraju, ali da prebace lopticu na sudije. Ekipe se dogovore oko rezultata i onda čekaju da sudija odradi posao. A onda arbitri koji nemaju sudskog morala, da bi pokazali prijateljstvo nekom klubu, pristaju da režiraju već dogovorenu utakmicu - zaključuje Đurović.

(VIDEO) ZVEZDI PONIŠTEN GOL U KRUŠEVCU! Da li je Degenek bio u ofsajdu?

OGORČENOM STOJKOVIĆU MUKA OD SVEGA! Evo šta golman Partizana kaže o penalu!



Partizan traži pravdu od stranih arbitara

Čelnici Fudbalskog kluba Partizan munjevito su reagovali posle poraza od Voždovca u Humskoj (2:1) i zatražili međunarodnu pomoć jer smatraju da su žrtve suđenja domaćih arbitara.

- Pozvana su trojica stranih arbitara, a svi su bivši ili sadašnji internacionalci, da urade ekspertsku analizu suđenja utakmica Linglong Superlige Srbije. Nećemo u ovom trenutku da otkrijemo njihova imena, ni iz koje su zemlje. Poslali smo im DVD snimke sa svim dosadašnjim utakmicama Partizana, Zvezde i Radničkog. Zatražili smo da analiziraju svaki sporni detalj na svim utakmicama i da nam dostave analizu. Čim stigne njihov odgovor, a trebaće im malo vremena da pregledaju sve te utakmice, održaćemo konferenciju za medije i prezentovaćemo sve što oni budu rekli. Ako oni procene da je bio penal za Voždovac, mi ćemo to tako i da prenesemo javnosti - rečeno nam je iz Partizana.

Bonus video




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija