• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.03.2021

08:45

SPEKTAKL NA MARAKANI - PIKSI NA RONALDA! Ovakvu Srbiju još niste videli! Svi u napad, nema predaje, a ne pada im na pamet da se brane!

Fudbal

SPEKTAKL NA MARAKANI - PIKSI NA RONALDA! Ovakvu Srbiju još niste videli! Svi u napad, nema predaje, a ne pada im na pamet da se brane!

Podeli vest

Napašćemo Portugal i idemo po pobedu, poručio je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi pred meč u subotu od 20.45 na "Marakani"

"Orlove" očekuje težak ispit, Portugalci su zvanični šampioni kontinenta i osvajači Lige nacija, a u Beogradu će ih predvoditi jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena - Kristijano Ronaldo.

Portugal je savladao Srbiju u poslednja dva duela odigrana u našem glavnom gradu, a od 12 međusobnih susreta u istoriji, naša selekcija dobila je samo dva.

MEĐUSOBNI SUSRETI


OI 1928. Jugoslavija - Portugal 1:2 (1:1)
PU 1932. Portugal - Jugoslavija 3:2 (2:1)
KEP 1960. Portugal - Jugoslavija 2:1 (1:0)
KEP 1960. Jugoslavija - Portugal 5:1 (2:1)
PU 1984. Portugal - Jugoslavija 2:3 (2:2)
KEP 2007. Srbija - Portugal 1:1 (1:1)
KEP 2007. Portugal - Srbija 1:1 (1:0)
KEP 2015. Portugal - Srbija 2:1 (1:0)
KEP 2015. Srbija - Portugal 1:2 (0:1)
KEP 2019. Portugal - Srbija 1:1 (1:1)
KEP 2019. Srbija - Portugal 2:4 (0:1)
* OI - olimpijske igre, PU - prijateljska utakmica, KEP - kvalifikacije za EP


Piksi nedeljama, od dolaska na emsto selektora, širi optimizam, pa drugačije nije ni pred meč sa moćnim Portigalcima. Oećava da će njegovi "orlovi" učiniti sve da prekinu tu lošu tradiciju.

- Veoma cenimo goste, jer je Portugal najbolja ekipa u Evropi. Imaju fantastičan individualni kvalitet, spoj iskusnih i talentovanih igrača. Njihov trener Santoš je jedan od najiskusnijih trenera na svetu i maestralno vodi svoj tim. Međutim, nemojte ni da pomislite da ćemo se predati. Ta reč ne postoji u našem rečniku. Ne pada nam na pamet ni da se branimo, da čekamo da nam nešto padne s neba. Navijači mogu da očekuju da ćemo igrati napadački, napašćemo Portugal i pokušati da uzmemo sva tri boda. Nema tu šta da se krije, moji igrači to već znaju. Učinićemo sve da srušimo evropskog šampiona, i to nije pretnja, već opredeljenje - samouvereno poručuje Piksi.


Srbija je pre tri dana na startu kvalifikacija posle preokreta savladala Republiku Irsku 3:2, dok se Portugal kao domaćin u Torinu mučio da bi došao do trijumfa nad Azerbejdžanom (1:0).

Foto: starsport

 

- Važno je da se počne pobedom, jer ona donosi psihološki mir, ali o tom meču sa Irskom smo prestali da razmišljamo. Sastav našeg tima biće drugačiji nego u tom meču, a siguran sam da će i Portugal izaći sa izmenjenim timom u odnosu na utakmicu pre tri dana. Očekujem otvorenu borbu. Biće to dan lepote fudbala, ništa slično onome protiv Irske ili Azerbejdžana. Ova utakmica nije ključna, jer ima još mnogo susreta u grupi, ali jeste jedna u nizu važnih. Tokom ovih nekoliko dana koliko smo na okupu najviše pažnje posvetio sam napadu - kaže Piksi.


Srbija je samo dva puta pobedila Portugal u istoriji (pogledajte okvir). Poslednji put to se dogodilo 1984. u prijateljskom meču, a gol odluke za 3:2 postigao je upravo aktuelni selektor Srbije.

- Koliko sam imao godina tad, 19? To je samo lepa uspomena, za biografiju, ali to danas ne pije vodu. Nema to nikakve veze s predstojećom utakmicom. Igračima ne pričam o svojoj karijeri, niti njih to treba da interesuje. Bitno je da shvate ono što tražim od njih, a vrlo sam jasan i konkretan. Želim da ih ubedim da mogu da pobede bilo koga na svetu. Baš bilo koga, bez obzira na ime rivala - dodaje Stojković.

Foto: Starsportphoto

 



Reprezentacija naše zemlje igrala je 11 puta protiv Portugala, ali je ostvarila samo dve pobede uz tri remija i šest poraza i gol-razliku 16:21. Samo jedna pobeda ostvarena je u takmičarskim mečevima. Jugoslavija je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1960. deklasirala Portugalce 5:1, a golove su dali Šekularac, Čebinac, Galić i dvostruki strelac Kostić. Bila je to moćna reprezentacije Jugoslavije, koja je iste godine tek u finalu EP poražena od Sovjetskog Saveza na produžetke (2:1). Selekcija naše zemlje i Portugal nikad se nisu sastali u kvalifikacijama za Mundijal.

Na papiru je Portugal duplo vrednija ekipa od “orlova”. Tim sa Iberijskog poluostrva se procenjuje na 767 miliona evra, dok je Srbija 347,55. Na FIFA rang listi je Srbija na 30. poziciji, dok je Portugal kao aktuelni šampion Evrope i osvajač Lige nacija na petoj poziciji.

Foto: Starsportphoto

 

Portugal je neporažen na 13 od poslednjih 14 mečeva. Po svim prognozama se očekuje trijumf Portugala od dva gola razlike, a kladionice nagrađuju igrače sa 1,7 puta većim novcem na pobedu Portugala, dok bi trijumf Srbije mogao da donese i 4,75 puta više novca.



SVETSKO PRVENSTVO

Grupa A

2. kolo, subota

Srbija - Portugal 20.45
R. Irska - Luksemburg 20.45
Azerbejdžan slobodan

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija