• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: M. G.

30.03.2021

13:49

NEZABELEŽENA DEMONSTRACIJA SILE! Sudija prekršio pravila UEFA i FIFA zbog Portugalaca!

Fudbal

NEZABELEŽENA DEMONSTRACIJA SILE! Sudija prekršio pravila UEFA i FIFA zbog Portugalaca!

Podeli vest

Portugalci su uspeli da nateraju holandskog sudiju Danija Makelija (38) da im se izvini, što je nezabeležen slučaj u profesionalnom fudbalu! Iskusni arbitar izjavio je za portugalske medije da mu je žao što nije priznao pogodak Kristijana Ronalda prošle subote na "Marakani"!

Srbija je u 2. kolu A grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo odigrala 2:2 sa aktuelnim evropskim šampionom, pa je trenutno na vrhu tabele.

Međutim, Portugalci tvrde da su pokradeni jer holandski arbitar i njegovi pomoćnici nisu videli da je lopta prešla gol-liniju posle šuta Kristijana Ronalda u 93. minutu.

Teška situacija


Iako je sudijama zabranjeno da pričaju za medije i komentarišu svoje odluke, a kamoli da se izvinjavaju, Svetska fudbalska federacija (FIFA) i Makeli su podlegli pod pritiskom aktuelnih šampiona Evrope. On je u izjavi za portugalski sportski list "Abola" priznao da je pogrešio.

Čuveni srpski sudija Raka Đurović kaže za Informer da je jasno da je Makeli to izjavio pod uticajem Portugalaca.
 

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

 

 

ODLUKE NA ŠTETU SRBIJE


SP u Rusiji 2018. Srbija - Švajcarska 1:2
Feliks Brih nije svirao penal nakon očiglednog faula Stefana Lihtštajnera i Fabijana Šara nad Aleksandrom Mitrovićem
Kvalifikacije za EP. 2020. Srbija - Portugal 2:4
Kristijano Ronaldo postigao pogodak za 3:1 iz čistog ofsajda za Portugal
SP u Južnoj Africi 2010. Srbija - Australija 1:2
Urugvajac Horhe Larionda nije video igranje rukom Tima Kejhila u finišu susreta protiv Australije, zbog čega je Srbija ispala

- Tačno je da Portugalci imaju uticaj u UEFA i FIFA, ali ne zato što su oni nešto preterano moćni, već zato što imaju Ronalda. Ako mene pitate, dozvolio bih sudijama da se oglašavaju. Ako pogreše, neka priznaju to ili neka brane svoju odluku. Međutim, to je protivno pravilima UEFA i FIFA. Zbog toga i čudi Makelijeva izjava za portugalske medije, jer je odluka koju je doneo bila veoma teška za procenu. Svako ko je gledao snimak video je da je lopta svojim većim delom prešla gol-liniju. Ali ne bih mogao da tvrdim da je ona prešla punim obimom, milimetri su odlučivali - kaže Đurović za Informer.

Naša reprezentacija je kroz istoriju mnogo češće bila oštećena nego što su joj sudije pomagale. Štaviše, "orlovi" su prethodna dva učešća na svetskim prvenstvima okončali u grupi upravo zahvaljujući greškama arbitara.

Još nas peče nepravda sa Mundijala u Rusiji 2018. godine, kada su Stefan Lihtštajner i Fabijan Šar napravili čist penal nad Aleksandrom Mitrovićem. Nemac Feliks Brih nije želeo čak ni da pogleda snimak iako su mu iz VAR sobe sugerisali da to učini. Srbija je taj meč izgubila rezultatom 2:1 i ispala sa SP. Pamti se i situacija s Mundijala 2010. godine, kada je kapiten Australije Tim Kejhil na meču protiv Srbije igrao rukom u svom šesnaestercu, što je promaklo sudiji Horheu Lariondi. Na kraju je "orlovima" nedostajao taj gol da izjednače na 2:2 i izbore plasman u osminu finala.

Dvostruki aršini

Đurović kaže da se upravo u tim situacijama vide dvostruki aršini.

- Srbiji su se dešavale mnogo veće nepravde, i to na važnijim utakmicama. Ako se Makeli izvinjava zbog ovoga, šta je trebalo da radi onda Feliks Brih kad nije svirao onaj penal nad Mitrovićem protiv Švajcarske? - zaključuje Đurović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17