• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.03.2021

10:23

NEKA SE PONOVE PROŠLE KVALIFIKACIJE! TADA SMO KAO LIDERI OTIŠLI NA MUNDIJAL, a počelo je kao sa Piksijem....

Fudbal

NEKA SE PONOVE PROŠLE KVALIFIKACIJE! TADA SMO KAO LIDERI OTIŠLI NA MUNDIJAL, a počelo je kao sa Piksijem....

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije uspela je da sakupi sedam bodova u prva tri kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru

Dragan Stojković i njegovi puleni su na dobrom putu i ako se po jutru dan poznaje, Katar nije daleko! Analizirali smo kojim generacijama je pošlo za nogom da furiozno krenu i kako se to na kraju završilo.

Fudbalska selekcija naše zemlje je protiv Republike Irske osmi put od raspada velike Jugoslavije počela kvalifikacije pobedom! 

U nekim smo imali manje, u nekim više uspeha...

Interesantno je da je da su Piksijevi izabranici prvi put posle 11 godina neke kvalifikacije započeli trijumfom! Evo šta se dešavalo kada je naša selekcija u prva tri kola imala 7 bodova i da li je to uvek značilo plasman na veliko takmičenje...

Foto: beta

 

Osvrnuli smo se  na uspeh naše selekcije od kada smo počeli da nastupamo pod imenom Srbija i Crna.

Ciklus za Svetsko prvenstvo 2006. u Nemačkoj, San Marino je pobedila selekcija koja se tada već zvala Srbija i Crna Gora! Počeli smo pobedom i slavili 3:0, a strelci su bili Zvonimir Vukić i Nenad Jestrović (dva gola). Nakon toga remizirali smo sa BiH 0:0, i onda ponovo deklasirali San Marino 5:0! Furiozno smo krenuli i sa Ilijom Petkovićem kao selektorom, završili smo kvalifikacije sa samo jednim primljenim golom! Bili smo na čelu grupe u kojoj je bila i velesila Španija! Plasirali smo se u Nemačku, samo što se tamo baš i nismo lepo proveli...

Kvalifikacije za EURO 2008  ostaće upamćene  kao najduže u istoriji! Osam timova u grupi i čak 14 mečeva! Startovali smo pobedom 1:0 nad Azerbejdžanom u Beogradu, Nikola Žigić je 2. septembra 2006. bio strelac, ali smo posle toga čak šest puta igrali nerešeno,i ostali na četiri boda od Poljske i tri boda od Portugala! Nakon pobede nad Azerbejdžanom, remizirali smo sa Poljskom 1:1 i dobili Belgiju golom Žigića 1:0! Dakle, tada smo imali 7 bodova iz prva tri meča, ali nismo uspeli da se plasiramo na glavnu smotru!

Foto: Srđan Stevanović

 

A onda su usledile kvalifikacije za Mundijal u Južnoj Africi. Tamo nas je odveo Radomir Antić! Počeli smo pobedom 2:0 protiv Farskih Ostrva u Beogradu, a je Žigić bio strelac jednog, a gosti drugog gola za naš tim!

U tim kvalifikacijama obezbedili smo odlazak na Svetsko prvenstvo i to kao najbolji tim u grupi! Što se tiče prva tri kola, prvo su pala Farska ostrva sa 2:0, strelci su bili Nikola Žigić i Jakobsen, onda smo poraženi od Francuske sa 2:1, jedini strelac za naše bio je Ivanović, a onda smo dobili Litvaniju sa 3:0, precizni su bili Ivanović, Krasić i žigić!

Kvalifikacije za prvesntvo Evrope 2012, takođe nisu bile uspešne u prva tri kola, kao što su to sada, a završili smo kao treći, iza Italije i Estonije! Pobedili smo Farska ostrva 3:0, Slovenija 1:1, pobedila nas je Etonija 1:0

Za svetsko prvenstvo u Brazilu  2014. nismo se kvalifikovali, jer su Belgija i Hrvatska bili ispred nas! Iz prva tri kola imali smo samo 4 boda! Remizirali smo sa  Škotskom 0:0, Vels smo deklasirali  6:1, a izgubli od Belgije 3:0!

A o kvalifikacijama za Euro 2016 i da ne pričamo! Debakl! Bili smo iza Portugala, Albanije i Danske! Prva tri kola i samo 1 bod! Sa Jermenijom smo igrali 1:1, izgubili od Albanije 3:0! Porazila nas je i  Danske 3:1!

U kvalifikacijama za EP 2020, remizirali smo sa Portugalom 1:1, Ukrajina nas je deklasirala 5:0, i pobedili Litvaniju 4:1! Dakle iz prva tri kola, 4 boda! Onda smo bili smo treći i otišli u baraž preko Lige nacija, ali nismo uspeli da se domognemo šampionata Starog kontinenta! 

Na Mundijal u Rusiji, došli smo kao prvoplasirana ekipa gupe D! Tada smo, kao i sada, na prva tri meča sakupili 7 bodova! Odigrali smo nerešeno sa Irskom 2:2 (Kostić i Tadić), onda dobili Moldaviju 3:0 (Kostić, Ivanović, Tadić), a zatim je pala Austrija 3:2 (Mitrović dva puta i Tadić) 

Sada kada smo 2021. kvalifikacije počeli pobedom u prva tri kola imamo takođe sedam bodova kao u minulim, šta čeka Srbiju? Nadamo se išto što i tada - put na Svetsko prvenstvo! 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija