• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.06.2021

09:45

OGLASILI SE DIREKTORI SUPERLIGAŠA! Nemamo kvalitet za 400 dobrih igrača! Evo zašto je smanjenje lige DOBRO,  a zašto NE!

Fudbal

OGLASILI SE DIREKTORI SUPERLIGAŠA! Nemamo kvalitet za 400 dobrih igrača! Evo zašto je smanjenje lige DOBRO, a zašto NE!

Podeli vest

U četvrtak je odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije ozvaničio odluku po kojoj će Superliga od jeseni 2022. godine imati 14 klubova

Najavljivalo da će odmah biti doneta odluka da se godinu nakon toga, od 2023. šampionat skrati za još dva učesnika, ali su vodeći ljudi srpskog fudbala ostavili sebi još godinu dana prostora za razmatranje te teme.

Sportski direktor niškog Radničkog Ivan Ivović i kragujevačkog Radničkog Slavko Perović, pričali su za Mozzart sport podcast o ovoj temi i istakli šta je prednost, a šta mana nove odluke  .

- Mislim da Superliga i da Srbija, ako je to 20 klubova, nema kvalitet za 400 dobrih igrača. Smanjenje broja klubova će na neki način doprineti kvalitetu. Ali kao što je Ivan rekao, tako sam i ja zagovornik da Superliga treba da bude razvojna liga. Mi trenutno i jesmo razvojna liga i bavimo se razvojem igrača. A smanjenje broja klubova na 12 će dovesti klubove u takvu borbu za opastanak da će se treneri sve manje opredeljivati za mlađe igrače. Evo od danas je pravilo dva bonus igrača svedeno na jednog. Ako idemo u smeru razvoja igrača, to je loša odluka, ako idemo u smeru povećanja kvaliteta ekipa, onda je verovatno dobra odluka -rekao je Perović.

Foto: printscreen

 

Perović i Ivić su saglasni da bi Superliga trebao da ima razvojni karakter, a nekadašnji sportski direktor Inđije naglašava važnost sistemsok napredovanja klubova.

- Mislim da je 18, 20 klubova previše. A opet, kada imate 12 klubova, tu se postavlja pitanje modela. Da li će se igrati trokružno, četvorokružno. Bilo je 20, 18, 12 klubova u ligi, ništa nismo dobili ili izgubili. Ključ je život između utakmica, infrastruktura, uslovi za fudbalere. Ako krene liga da raste finansijski, onda će naši igrači koji bi odlazili u Kazahstan za 5.000, 6.000 evra, za recimo 4.000 ostajati u Srbiji. Nekada u Jugoslaviji igrači nisu mogli da odlaze u inostranstvo pre 25, 26 godine. Polako da idemo ka povećanju kvaliteta lige. Da Radnički iz Kragujevca, Metalac budu Čukarički, Čukarički kao Zvezda i Partizan, a večiti rivali na nivou nekih evropskih klubova", objasnio je Ivović.i dodao: "Ključ je, kolika god da bude liga, ako se bude radilo na definisanju zarada, ugovora, TV prava, stadiona... to nas podiže... Nemam problem ni sa 20 klubova, ako imaju taj nivo organizacije. Jedini provereni recept koji nismo probali je taj. Sve ostale smo probali.

Foto: Starsportphoto

 

Istakli su kompleksnost i širok spektar dužnosti koje sa sobom nosi zvanje prvog čoveka sportskog sektora. Jedan od njih je i prepoznavanje talenata. Naravno uz pomoć skauting službe.

Foto: starsport

 

- Neću biti sentimentalan ako kažem da je naš golman Ognjen Lukić koji je 2003. godište i kojeg smo mi zimus doveli kao rezervnog golmana omladinaca Grafičara i koji je 17 godina branio u jednom lideru Superlige i koji je bio naš najbolji igrač u polusezoni. Sada je prvi golman U-19 reprezentacije. Ostavio je vrhunski utisak, mislim da ima ozbiljan potencijal za kvalitetnu reprezentativnu i međunarodnu karijeru. Više sam bio fokusiran na mlađe selekcije. Iz Zvezde, što se vezng reda tiče su mi se dopala braća blizanci Mituljikić. Mislim da te momke čeka lepa karijera. Lučić i IMT-a mi je odličan igrač - obrazložio je Perović.

Foto: Starsportphoto

 

Dok je Perović više pratio fudbalere u drugom rangu srpskog fudbala, Ivović je više bio fokusiran na Superligu.

Foto: Starsportphoto

 

- Štoper Vasilije Bakić koji je bio u Inđiji, možda i otpisan. On je 2000. godište i ove godine će biti bonus. Odigrao je skoro sve utakmice i protiv slabijih i protiv jačih protivnika. Leva noga, neki profil koji se traži u Evropi, 191 centimetar visine. Mali Banjac koji je u TSC-u, koji je bio na klackalici između zvezde i TSC-a. Centralni vezni, leva noga, dao je šest, sedam golova sa te pozicije. Bio mi je interesantan golman Maslarević iz Borca iz Čačka koji je otiša u Metalac, Vasilije Đurić koji je bio u Sinđeliću, pa u Inđiji, zatim otišao u Metalac što je samo potvrda odličnog poslovanja ekipe iz Gornjeg Milanovca- rekao je Ivović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija