• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.07.2021

14:04

FSS REŠIO DA PROTERA POLITIČARE IZ FUDBALA! Prva žrtva - Novica Tončev! Iz predsedničke trke eliminisan Rasim Ljajić!

Starsportphoto

Fudbal

FSS REŠIO DA PROTERA POLITIČARE IZ FUDBALA! Prva žrtva - Novica Tončev! Iz predsedničke trke eliminisan Rasim Ljajić!

Podeli vest

Odzvonilo je političarima u Fudbalskom savezu Srbije! Skupština FSS trebalo bi uskoro da usvoji novi statut, prema kojem niko ko je u prethodne tri godine bio državni ili stranački funkcioner neće moći da bude na položaju u nacionalnoj fudbalskoj organizaciji.

Radna grupa FSS na čijem je čelu Nebojša Ivković, ekspert za pravna pitanja, a koju još čine i generalni sekretar Jovan Šurbatović i svi generalni sekretari regionalnih saveza, uspela je da u rekordnom roku izradi nacrt novog statuta.

Ljajić eliminisan

Zakon o sportu Republike Srbije brani mešanje politike u sport, a isti princip važi u organizacijama kao što su UEFA i FIFA, sa čijim Statutom mora da bude usklađen i najviši pravnik akt FSS.

Foto: Starsportphoto

Rasim Ljajić


Prva žrtva novih propisa, koji neće stupiti na snagu pre septembra, biće Novica Tončev. On je trenutno jedan od vodećih ljudi u FSS, član Izvršnog odbora i veoma uticajan rukovodilac, a pritom je i ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

 

Foto: Starsportphoto

Novica Tončev



Naš izvor iz FSS odlično upućen u dešavanja kaže da će usvajanje novog statuta dovesti do dodatnih krupnih promena. Tako će i pre početka predsedničke trke iz konkurencije biti eliminisan Rasim Ljajić.

- Ljajić se ozbiljno pripremao da se upusti u borbu za mesto predsednika FSS. Onaj apel Fudbalskog kluba Novi Pazar da se Ljajić dovede na čelo srpskog fudbala nije objavljen tek tako. Nema tog fudbalskog radnika iz Novog Pazara, kluba u kojem Rasim inače vedri i oblači, koji bi se onako izleteo u javnosti, a da se prethodno nije konsultovao upravo sa Ljajićem. Novim statutom, međutim, biće onemogućeno da nekadašnji ministar sedne u fotelju predsednika FSS - kaže izvor Informera.

Sve spremno za VAR

VAR tehnologija definitivno će od naredne sezone zaživeti na domaćim terenima. Ostalo je samo da još na nekoliko stadiona bude privedeno kraju instaliranje opreme, pa će na svim mečevima Superlige Srbije biti obavezan VAR.

Troškove VAR-a snosi Fudbalski savez Srbije, a čitav proces praćenja biće u nadležnosti FIFA i Internacionalnog borda za pravila igre. Završnu inspekciju stadiona izvršiće komisija koju čine Nebojša Ivković, Milan Karadžić i Igor Radojičić.


Ljajić i Tončev nisu jedini primeri. I Vidojko Panajotović, član Skupštine FSS i predstavnik Fudbalskog saveza Regiona Istočna Srbija, takođe će morati da zaboravi na fudbal zato što je predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije u Pirotu.

Manje članova IO

Novim statutom i Izvršni odbor biće skraćen sa 15 na 11 članova, a biće ukinuta i funkcija zamenika predsednika FSS. Plaćene će biti samo funkcije predsednika i generalnog sekretara, s tim da će prvog operativca ubuduće birati Izvršni odbor.

Foto: Starsportphoto

 



Nacrt statuta biće poslat u sedište UEFA u Nion na proveru, a kad odande stigne "zeleno svetlo", biće pušten u javnu raspravu mesec dana. Zbog toga se očekuje da tek početkom septembra stari saziv Skupštine zaseda poslednji put i usvoji novi statut. Posle toga krenuće se u izbore na svim nivoima.
 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija