• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

17.11.2021

12:51

NEMA LAŽI, NEMA PREVARE - PIKSI NAJBOLJI SELEKTOR OD RASPADA JUGOSLAVIJE! Legendarni dribler u potpunosti preporodio naš fudbal!

fss.rs

Fudbal

NEMA LAŽI, NEMA PREVARE - PIKSI NAJBOLJI SELEKTOR OD RASPADA JUGOSLAVIJE! Legendarni dribler u potpunosti preporodio naš fudbal!

Podeli vest

Dragan Stojković Piksi ima najveći procenat pobeda i broj osvojenih bodova po meču od svih selektora od 1992. godine naovamo * Uz pokojnog Iliju Petkovića, jedini nije izgubio meč u kvalifikacijama

Naša reprezentacija nije imala boljeg selektora od Piksija još od raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije!

Legenda srpskog fudbala Dragan Stojković (56) ima najveći procenat pobeda i broj osvojenih bodova u proseku od svih stručnjaka koji su od 1992. godine sedeli na klupi našeg nacionalnog tima.

Jedan od najboljih fudbalera koje smo ikad imali vodio je Srbiju na osam kvalifikacionih utakmica, na kojima je ostvario šest pobeda i dva remija. Najveća pobeda svakako je ona u nedelju uveče, kada su "orlovi" golovima Dušana Tadića i Aleksandra Mitrovića savladali Portugal sa 2:1 i tako izborili direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Katar naredne godine.

Foto: Inforner

 


Moraš da veruješ

Stojković je prvi selektor koji je od raspada SFRJ u kvalifikacijama savladao reprezentaciju iz samog vrha svetskog fudbala. Uz pokojnog Iliju Petkovića, jedini je koji je kvalifikacije završio bez poraza. Ima najviše osvojenih bodova po meču (2,5) i nalazi se ispred Slobodana Santrača (2,3), Radomira Antića i Ilije Petkovića (po 2,2) i Slavoljuba Muslina (2,1).

BODOVI PO MEČU

Dragan Stojković 2,5
Slobodan Santrač 2,3
Radomir Antić 2,2
Ilija Petković 2,2
Slavoljub Muslin 2,1

Osim toga, ima ubedljivo najveći procenat pobeda na zvaničnim mečevima - čak 75%. Po tom parametru iza njega su Santrač, (64,28%), Muslin (60%) i Antić (57,14%). Jedino Milan Živadinović ima tri pobede iz tri zvanična meča, ali on je ekipu vodio protiv Irske i dva puta protiv nejake Malte.

Nakon plasmana na Mundijal Piksi kaže da ni u jednom momentu nije gubio veru.

- Po prirodi sam optimista. U sportu moraš da veruješ. Vera daje posebnu energiju i drago mi je ako sam to uspeo da prenesem i na igrače. Ukoliko ste pesimista i imate kočnicu, ne možete da budete pobednik. Uspeh dolazi kao nagrada u nešto što verujete. Nije to pokazala samo utakmica u Lisabonu, tako je od prvog dana - poručuje Piksi.

PROCENAT POBEDA

Dragan Stojković 75%
Slobodan Santrač 64,28%
Slavoljub Muslin 60%
Radomir Antić 57,14%
* Selektori koji su reprezentaciju vodili više od tri utakmice

GOLOVI PO MEČU
Slobodan Santrač 2,3
Dragan Stojković 2,25
Vujadin Boškov 2,2
Slavoljub Muslin 2,0
Radomir Antić 1,8

Mnogi smatraju da Srbija igra najbolji fudbal otkako se takmiči kao samostalna država. Ne pamti se kada je naš nacionalni tim igrao tako ofanzivno i atraktivno kao pod vođstvom Piksija. Samo je reprezentacija Slobodana Santrača imala više golova po meču od Stojkovićeve (pogledajte tabelu). Ipak, tadašnja Jugoslavija je igrala čak četiri utakmice protiv slabašnih Farskih Ostrva i Malte, u kojima je ukupno dala čak 22 pogotka.

Nekadašnji Piksijev saigrač iz reprezentacije Slaviša Jokanović oduševljen je igrom fudbalera i ponašanjem selektora Srbije.

- Piksi ima pozitivnu aroganciju. Nikad ne priznaje da je meč izgubljen. On je u svakoj situaciji spreman da pogura ekipu, da uđe sa pobedničkim mentalitetom. I da je u Portugalu ostalo 1:1, ne bismo mogli da budemo nezadovoljni. Piksi je doneo novi elan i motivaciju - poručuje Jokanović.

Pokazali karakter

Direktor reprezentacije Stevan Dika Stojanović kaže da je Stojković najzaslužniji za plasman na Mundijal.

- Selektor Dragan Stojković je sve ovo predvideo. Spremio je pravu taktiku i uverio naše momke da mogu da pobede Portugal. Igrama tokom celih kvalifikacija zaslužili smo plasman na Mundijal, a meč u Lisabonu bio je samo kruna naših ranijih izdanja. Posebno mi je drago što smo upravo u poslednjem, najvažnijem meču pokazali karakter i kvalitet - zaključuje Stojanović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 2 godine

Ja sam iz generacije koja je dočekala da vidi samo 1991 god. Crvenu Zvezdu kako osvaja Evropu i svet. Nikad jaču reprezentaciju nismo i niti ćemo skoro imati, kad su u pitanju imena pred Evropsko prvenstvo 1992.god.,ali nismo otišli tamo, iako smo bili prvi u grupi i izborili se za isto, zbog političkih sankcija. Umasto nas je otišla Danska kao "lucky loser" i osvojila prvo mesto na prvenstvu Evrope u fudbalu '92. Suština moje priče da kada bi mi sada neko rekao da ću umreti dan nakon što Srbija osvoji svetsko ili Evropsko prvenstvo u fudbalu, rekao bih mu da nemam ništa protiv i da jedva čekam to da doživim pa da umrem. Mi smo nekada bili stvarno fudbalska velesila, naša reprezentacija je uvek bila rangirana u prvih 10.Vremenom se to izgubilo, nestalo i domaćim fudbalom su komandovali lopovi, razbojnici, koljači, mesari i razne "nevolje". Mislim da je došlo vreme da se sve to resetuje na fabrička podešavanja i da se instalira nov sistem. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17