• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.11.2021

23:57

KAO U FILMU! Katar zaposlio bivšeg agenta CIA da špijunira FIFA!

reuters

Fudbal

KAO U FILMU! Katar zaposlio bivšeg agenta CIA da špijunira FIFA!

Podeli vest

Asošijejted pres došao do saznanja da je u ceo projekat vlade Katara u vezi sa dobijanjem domaćinstva Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine bio uključen i agent američke bezbednosne agencije (CIA)

Odabir Katara za domaćina Mundijala od prvog trenutka izazvao je dosta kontroverzi, a sve je počelo optužbama o korupciji prema nekadašnjem prvom čoveku FIFA Jozefu Sepu Blateru. Nastavilo se pisanjem o nehumanim uslovima i pogibijama radnika na izgradnji stadiona, da bi Asošijejted pres došao do saznanja da je u ceo projekat vlade Katara bio uključen i agent američke bezbednosne agencije CIA.

Foto: wikipedia

 


Kako se navodi u izveštaju, u celu operaciju tamošnje vlade, još od 2010. godine, bio je uključen i nekadašnji operatiac američke bezbednosne agencije (CIA) Kevin Čalkera, koji je imao zadatak da špijunira fudbalske zvaničnike širom sveta, ali i da pomoću špijunskih metoda iz njih izvuče ključne informacije u vezi domaćinstva. Novinari AP-a imali su uvid u listu poziva, poruke, mejlove i poslovna dokumenta Čalkera, koji je imao i zvaničnu mejl adresu na domenu katarske vlade.

Među pozivima, pronađeni su i brojevi nekolicine ljudi koji su direktno odlučivali o narednom domaćinu Svetskog prvenstva. Osim prisluškivanja i krađe informacija, Čalker je u sklopu svog zadatka pravio i lažne profile na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je slikama atraktivnih devojaka namamljivao zvaničnike da se uopšte upuste u konverzaciju s njim. Čalker je ekspresno demantovao navode iako se na fotografijama jasno vidi u društvu spomenutih zvaničnika, nazvavši ih sramotnim i istakavši da su dokumenta do kojih je AP došao falsifikati.

Foto: reuters

 



S druge strane, čelnici Međunarodne fudbalske federacije i Fudbalskog saveza Katara nisu želeli da se oglašavaju po ovom pitanju. Ceo slučaj privukao je pažnju i američkog Kongersa, koji je pokrenuo istragu zbog sve većeg broja bivših operativaca koji se posle penzionisanja upuštaju u ovakve poslove, posebno u predelu Bliskog istoka.

- Kevin Čalker je bivši agent CIA, a svoju saradnju sa vladom Katara započeo je još 2010. godine, kada su i počele kandidature za Mundijal. Naša istraga pronašla je dokaze koji govore da se on bavio klasičnim špijunskim poslom, pre svega usmerenom prema rivalima za domaćinstvo Svetskog prvenstva, ali i najvišim zvaničnicima FIFA - rekao je Alan Suderman, novinar AP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija