• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Abramović

18.01.2022

13:26

RANKO STOJIĆ ZA INFORMER.RS! Piksi je kao Antić! Srbija ima 6 strašnih golmana, ali neko od NJIH DVOJICE treba da čuva mrežu "orlova"!

Starsportphoto/Ilustracija

Fudbal

RANKO STOJIĆ ZA INFORMER.RS! Piksi je kao Antić! Srbija ima 6 strašnih golmana, ali neko od NJIH DVOJICE treba da čuva mrežu "orlova"!

Podeli vest

Bivši ugledni fudbalski agent Ranko Stojić pričao je za Informer.rs o reprezentaciji Srbije, poziciji golmana među "orlovima", Draganu Stojkoviću Piksiju, kao i Mundijalu koji se ove godine igra u Kataru

Svetsko prvenstvo u Kataru biće prvo u istoriji koje se ne igra na leto, već od 21. novembra do 18. decembra. Za sada se na najveću fudbalsku smotru na planeti plasiralo samo 13 reprezentacija, među kojima i Srbija, a u narednom periodu će biti popunjeno još 19 mesta.

Žreb za planetarni šampionat zakazan je za 1. april, a o tome koliko "orlovi" mogu u Kataru, za naš portal je pričao Ranko Stojić, čiji ste prvi deo intervjua, o večitim rivalima i njihovoj transfer politici, mogli da čitate pre nekoliko dana. 

- Ima mnogo do Mundijala, teško je predvideti stvari toliko unapred. Ima mnogo takmičenja i utakmica do tad. Svetsko prvenstvo se održava u čudnom terminu. To je period kada igrači postaju umorni i kad tereni postaju teži, pa postoji veliki rizik od povreda. Mnogo faktora može da utiče na to da li će neki igrači uopšte i igrati. Ali, ako sve bude u redu, sa ambijentom i kvalitetom koji imamo, očekivanja su da prođemo prvi krug - rekao je Stojić za Informer.rs.

Foto: Starsportphoto

Ranko Stojić

Nacionalni tim je preporodio Dragan Stojković Piksi, koji je za manje od godinu dana na selektorskoj funkciji okrenuo reprezentaciju za 180 stepeni.

- Doneo je mnogo toga, promenio je kompletan ambijent. Malo ko je bio optimista. Od prvog dana je počeo pozitivno da priča. Malo liči na pokojnog Radomira Antića, a čini se da je otišao i korak dalje, te da je uneo dodatnu dozu optimizma i igračima, ali i javnosti. Do sada to nismo imali. Prethodni selektori su imali praktično isti tim, ali bez te podrške. On ima prirodnu harizmu i samopouzdanje, kao i inteligenciju. Ključ je da neko takav zna šta da kaže fudbalerima u pravom trenutku, pa se tako i došlo do toga da su oni u svakoj utakmici bili inspirisani.

Naš sagovornik je bogatu igračku karijeru gradio na poziciji golmana, pa je i te kako kompetentan da prokomentariše situaciju o Piksijevom izboru među stativama.

- Golmani u reprezentaciji se teško menjaju. Nije lako doći do mesta prvog čuvara mreže, ali kada ga neko zauzme, još teže ga i gubi. Predrag Rajković je pokazao da je sazreo potpuno, a prema mom mišljenju "broj dva" je Vanja Milinković-Savić koji počinje da sazreva, što je jako dobro - istakao je Stojić, pa nastavio o golmanu Torina.

- On je bio top talenat, sa 19 godina je potpisao za Mančester junajted, koji ne angažuje golmane tek tako. Međutim, nije imao dovoljno zrelosti u ponašanju na terenu i van njega. Sad mi se čini da sazreva i po mom mišljenju je on drugi golman "orlova", a polako počinje da ističe kandidaturu i za mesto prvog startera.

Foto: Starsportphoto

Vanja Milinković-Savić u dresu reprezentacije Srbije

Uz Rajkovića i Milinković-Savića, standardan na okupljanjima reprezentacije Srbije je i Marko Dmitrović.

- Što se Dmitrovića tiče, čini mi se da je malo na silaznoj putanji. Ne znam da li mu je prelazak u Sevilju bio preveliki zalogaj. On je odličan golman i super momak, ali u svakom slučaju je benefit za reprezentaciju da imamo tri tako dobra golmana. Mada, u ovom trenutku je Dmitrović treći izbor, ali ponavljam, to je samo moje mišljenje.

Četvrti izbor Dragana Stojkovića na golu je Mile Svilar, koji je takođe debitovao za Srbiju prošle godine.

- Poznajem Miletovog oca, pa je malo delikatno da govorim, pogotovo što njega ne znam kao golmana. Video sam par nekih situacija u Benfiki, gde mislim da je i otišao prerano, kao i da su ga prebrzo gurnuli "u vatru". Sve to lepo zvuči o njemu, ali kada god neko priča, on nije ubeđen, jer Svilar nije imao dovoljno pravih izazova da moćemo da ga ocenimo na pravi način. Treba malo vremena za sve - rekao je Stojić, uz podsećanje da mu je Miletov otac Ratko bio prvo konkurencija u Antverpenu, a potom i trener.

Foto: Starsportphoto

Mile Svilar na treningu reprezentacije Srbije

Ranko Stojić je čitavu deceniju branio u Belgiji, a sada je golman Kortrajka Marko Ilić jedan od najboljih u tamošnjem šampionatu.

- Belgijski šampionat nije lak i čim je on jedan od najboljih golmana znači da ima potencijal. Međutim, i Ilić i Svilar su jednu stepenicu ispod Rajkovića, Milinković-Savića i Dmitrovića.

Na kraju, Stojić je istakao da su Ilić i Svilar po njegovom mišljenju peti i šesti izbor za golmana reprezentacije, a da bi iza neprikosnovene trojke trebalo da bude jedan čuvar mreže iz Superlige Srbije.

- Iznad njih dvojice bih čak stavio jednog trećeg golmana, za koga mi nije jasno kako je potcenjen u javnosti toliko. To je Aleksandar Popović iz Partizana. Taj dečko ima sjajnu perspektivu i ne znam zašto klub ne stane malo iza njega. Izvrstan je na liniji, ima mirnoću i puno drugih golmanskih kvaliteta. Puno puta je spasao crno-bele i kada postane još malo iskusniji i sigurniji prilikom izlaska na centaršuteve, postaće kompletan i Partizan će imati golmana za vrhunski nivo - zaključio je Stojić u razgovoru za naš portal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija