• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.09.2022

14:15

UVODI SE NOVA TEHNOLOGIJA! Koristiće se i na Mundijalu u Kataru!

printscreen

Fudbal

UVODI SE NOVA TEHNOLOGIJA! Koristiće se i na Mundijalu u Kataru!

Podeli vest

Uvodi se nova tehnologija, poseban sistem za ofsajd koji će se koristiti na mečevima Lige šampiona, a potom i na Svetskom prvenstvu u Kataru

I dalje neki smatraju da je VAR tehnologija sjajna, drugi su protiv toga, ističu da uništava i ubija lepotu fudbala. Nisu daleko, jer često možemo da vidimo kako se igrači uzalud raduju ili moraju da odlože slavlje zbog gola zbog provera spornih situacija. 

Nova tehnologija u Kataru

Mogle bi linijske sudije uskoro u penziju, ako sudije u VAR sobi mogu da jave glavnom za određene sporne situacije i ako kamere donose odluku o ofsajd pozicijama. S druge strane, pomoglo bi arbitrima i ubrzalo igru i proveru spornih detalja.

Kako prenose svetski mediji, ispod krova stadiona biće 12 kamera koje će snimati svakog igrača na 29 tačaka i sakupljaće preko 180 miliona delova podataka tokom meča. Kada dođe do sporne situacije trodimenzionalni snimak pojaviće se u VAR sobi za samo nekoliko sekundi i oni će moći da pogledaju i ekspresno da ustanove da li je bio ofsajd. Zbog toga se ova tehnologija i naziva "polu-automatska", jer jedan deo radi kompjuter, drugi je na ljudima koji odlučuju. Ta situacija biće prikazana i na TV ekranima kao i na velikom ekranu na stadionima, pa će moći sve da vide i navijači.

Foto: Starsportphoto

VAR tehnologija

- Što se brže bude donosila odluka, to će navijači biti zadovoljniji. Ako proces duže traje, onda postoji veća sumnja. Videli smo kako to funkcioniše u tenisu, gde sve brzo može da se ustanovi. Sada će svi moći da vide spornu situaciju oko ofsajda. Takođe, oduzima se mogućnost subjektivnog donošenja odluke ljudskog bića, pošto će moći da se vidi jasan snimak svega - poručio je Peter Irvin, komercijalni direktor ove tehnološke inovacije za britanski "Dejli Mejl".

FIFA navodi da donošenje odluke ne bi trebalo da traje duže od 25 sekundi. Trenutni prosek čekanja odluke o ofsajdu traje 70 sekundi pa nema sumnje da bi novo pravilo znatno smanjilo vreme čekanja. 

Ova tehnologija korišćena je već na meču Superkupa između Real Madrida i Frankfurta, a sada će se koristiti i u ostalim velikim takmičenjima.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija